Innovation

Huaweis nya mobilchipp är rena monstret

Richard Yu visar upp nya systemkretsen Kirin 980 under teknikmässan IFA i Berlin. Foto: Peter Ottsjö
Richard Yu visar upp nya systemkretsen Kirin 980 under teknikmässan IFA i Berlin. Foto: Peter Ottsjö
Richard Yu. Foto: Peter Ottsjö
Richard Yu. Foto: Peter Ottsjö

Snapdragon 845 får maka på sig. Huawei har byggt en systemkrets som vill vinna på varje punkt.

Publicerad

Den är inte större än en tumnagel, men har plats för 6,9 miljarder transistorer. Huawei-chefen Richard Yu hade tagit med sig det som förmodligen är världens mest kraftfulla systemkrets för mobiler till teknikmässan Ifa i Berlin.

Om den numera 89-årige Gordon Moore – berömd för den lag som bär hans namn – suttit i publiken under Yus anförande hade han förmodligen dragit på smilbanden.

Kirin 980 är den första systemkrets för mobiltelefoner som använder 7-nanometertransistorer. Huawei utlovar förbättrad prestanda på 20 procent och en 40-procentig ökning i effektivitet.

Så här fungerar systemkretsen Kirin 980

Systemkretsen består av 8 kärnprocessorer byggda med halvledarbolaget Arms arkitektur. Fyra av dem, två ”superstora” (enligt Huaweis pr-språk) och två stora, är baserade på Arms Cortex A-76, något Huawei är först i världen med. Fyra mindre kärnor är baserade på Cortex A-55.

Tanken bakom den arkitekturen är att de mindre kärnorna kan ta hand om de för telefonen inte så beräkningskrävande uppdragen, för att spara energi (och batteritid). Spelar man däremot ett spel med den senaste grafiken jobbar samtliga kärnor samtidigt. Och Cortex A-76 sägs vara 75 procent kraftfullare och 58 procent effektivare jämfört med föregående generation.

Jämförde Kirin 980 och Snapdragon 845

Till dessa kärnor ansluter grafikprocessorn Mali G-76, också det den senaste tekniken från Arm, som gör sin debut i och med Kirin 980-chippet. Under sitt anförande lät Richard Yu jämföra prestandan mellan Kirin 980 och Snapdragon 845 genom att demonstrera ett basketspel. Och Huawei-chippet hade inga bekymmer med att pressa fram långt fler bildrutor per sekund än vad konkurrenten mäktade med.

Det kanske mest kittlande, och på samma gång lite olustiga, är att Kirin 980 är utrustad med inte en utan två processorer som enbart har till uppgift att sköta artificiell intelligens. Den extra hjärnan på det lilla kvadratcentimeterchippet gör att ai:n kan känna igen 4 500 bilder per minut. Dessutom kan den i realtid klura ut vad som sker i rörliga bilder.

Huaweis Richar Yu: ”Det här är väldigt komplicerat”

Det ska också vara första chippet med ett LPDDRX4-ramminne som körs på 2 133Mhz, liksom det första chippet att integrera världens första modem som stödjer LTE Cat.21 med en topphastighet på 1,4 gigabit per sekund.

– Att göra något sånt här är väldigt komplicerat. Väldigt komplicerat. Det är tre års arbete bakom det, där över tusen experter på halvledarteknik varit inblandade, säger Richard Yu.

Kirin 980 – som förresten är 5g-förberedd – kommer att göra debut i mobiltelefonen Huawei Mate 20 som släpps senare i år.