Energi

GE revolutionerar med ny generator

General Electrics nya generator är byggd med high temperature supraconductors, HTS och skulle öka effekten på svensk vattenkraft med tolv procent. Foto: GE
General Electrics nya generator är byggd med high temperature supraconductors, HTS och skulle öka effekten på svensk vattenkraft med tolv procent. Foto: GE

Med General Electrics nya generator "Hydrogenie", byggd med supraledare, kan effektiviteten från vattenkraftturbiner i vissa fall öka med 12 procent.

Publicerad

(Uppdaterad version) - Det här är ett ordentligt genombrott, säger Martin Ingles som är chef för Hydrogenieprojektet på General Electric Power Conversion. Den kan förbättra effektiviteten inom både vind- och vattenkraft, men den kan vara lämplig även för andra områden.

Generatorns fördelar finns både i storleken, vikten och verkningsgraden. Enligt GE kommer bland annat dagens vattenkraftverk kunna bli tolv procent mer effektiva. I en intervju med Ny Teknik hävdar en talesperson på bolaget turbiner som går på dellast skulle kunna bli 12 procent effektivare.

Den nya tekniken bygger på HTS, high temperature superconducting, och kräver endast 43 Kelvin (minus 230 grader Celcius) i stället för temperaturer nära den absoluta nollpunkten. Den supraledande delen återfinns i spolen där koppartråden bytts ut mot ett tunt lager av en keram.

Supraledaren har en tjocklek som endast är två procent av vanlig koppartråd. Det resulterar i att betydligt fler varv i spolen och en både lättare och starkare elektromagnet. Hydrogenie är den första generatorn som är byggd med HTS.

För att hålla systemet kallt används extremt kallt helium i gasform som leds runt varje enskild spole. Martin Ingles liknar svårigheterna med kylningen med att hålla isbitar frysta i en mycket varm ugn.

Än så länge finns tekniken endast som prototyp och på General Electric vill man inte uttala sig om när en kommersiell produkt kan lanseras.

Förtydligande: Efter samtal med GE, står det klart att intervjusvaret från GE i första hand rörde förbättringar av verkningsgraden vid dellast i en vattenkraftturbin. Under ett vidare resonemang med personer på GE uppstod en missuppfattning som troligtvis har sin grund i språkförbistringar.

GE vill i dag inte längre uttala sig för Ny Teknik om vilken påverkan tekniken kan ha på elgenerering i stort.

Ny teknik beklagar att artikeln på så sätt blev ofullständig.

Supraledare

Supraledare är material som inte har något elektriskt motstånd.

De flesta supraledare förlorar motståndet vid temperaturer nära den absoluta nollpunkten (minus 273,16 grader Celcius)

High temperature supracondutors, HTS, är supraledande material som förlorar motståndet vid högre temperaturer.

Värmerekordet för supraledare innehas i dag av ämnet med beteckningen HgBa2Ca2Cu3O8. Det blir supraledande vid 135 Kelvin (minus 138 grader Celsius).

källa: KTH.se