Premium

Test: Svenska Urbanista London utmanar Apple Airpod Pro

Foto: Urbanista
Foto: Urbanista
Foto: Urbanista
Foto: Urbanista

Uppstickaren Urbanista har lanserat sina första true wireless-lurar med aktiv brusreducering. Till halva priset av ett par Airpods Pro ger de väldigt mycket för pengarna, skriver Ny Tekniks Simon Campanello.

Publicerad

När det kommer till trådlösa in ear-lurar är det väl inget snack om att det är Apple som sätter standarden på marknaden. Samma visa blev det när företaget lanserade sina första true wireless-lurar med aktiv brusreducering (ANC) förra året.

Men i sann Apple-andra är Airpods Pro minst lika dyra som de är otroliga. Vilket förstås öppnar för konkurrenter i en lite lägre prisklass. En riktigt vass utmanare kommer från den svenska uppstickaren Urbanista, som gör det mesta rätt med sina nya lurar London. Till mindre än halva Apples prislapp.

Urbanista London är stilrent släta, och släpps i fyra färger. De ljusrosa testlurarna sitter riktigt bra och lätt i öronen. Framförallt i vardagslunk som på promenad till jobbet, men sitter också hyggligt väl på plats på gymmet eller i löparspåret.

Enkla eller simpla?

Etuiet har en batteriindikator på utsidan och öppnas som en liten kista, vilket i mitt tycke gör lurarna lite enklare att plocka i och ur än i Apples askar. Dolda magneter gör att hörlurarna klickar fast i asken på ett tillfredsställande vis och att lådan smäller igen och håller sig stängd.

Lurarna är extremt lätta att para med en mobil, det är bara att öppna luckan på lådan och söka upp dem på mobilen eller datorn. För att frikoppla dem igen finns en återställningsknapp på etuin som det går att hålla in i några sekunder för att nollställa kopplingarna till alla enheter.

Fortsatta interaktioner med lurarna är lika enkla, eller avskalade om man så vill. Urbanista jobbar inte med några mobilappar, så det går inte att justera hörlurarnas inställningar. Däremot finns touchkontroller på lurarna för att exempelvis slå av och på brusreducering, ändra volym eller svara i telefon.

Ett märkligt val är att lurarna inte har någon funktion för att byta låt, vilket egentligen är min enda irritation under användningen.

Brusreducering i god klass

Brusreduceringen, som jag genast slår på och sen bara frivilligt stänger av i testsyfte, fyller däremot sin funktion väldigt bra. Låga, monontona ljud försvinner eller tonas ned ordentligt. Framförallt i kombination med musik eller en podd fasas omvärldens ljud ut på ett behagligt sätt.

Det är inte riktigt Airpods Pro-klass eller i paritet med on ear-lurar men nog tusan är det imponerande för att vara några av de billigaste true wireless-varianterna med ANC på marknaden.

Tyvärr går det, på grund av bristen på mobilapp, inte att justera nivån på reduceringen. Däremot finns ett ambientläge som går att aktivera genom att hålla fingret på vänster lur några sekunder. Då släpper brusreduceringen i större utsträckning igenom vissa ljud, som röster eller trafikljud till exempel. Jag upplever dock att det i dessa fall uppstår ett störande brus, vilket känns lätt kontraproduktivt för ett par brusreducerande lurar.

På egen hand har hörlurarna en fullt godkänd batteritid på runt fem timmar, och batterierna i etuiet kan ge ytterligare 20 timmars laddning. Det känns generöst tilltaget, och hörlurarna laddar tillräckligt snabbt för att en kvart i lådan ska över en timmes lyssning. Själva etuiet har även stöd för trådlös snabbladdning, eller via usb c för den som föredrar sladd.

Låter lite mellanmjölk

Ljudet då? Urbanista är väl, om man ska vara sån, kanske mer kända för att leverera mycket bang för the buck än att bjuda på de högsta smällarna.

Även London är ett par hörlurar som kommer att tilltala prismedvetna konsumenter mer än audiofiler. Det bästa jag kan säga om ljudet är att det verkligen inte är dåligt, det är till hundra procent helt okej. Bra tryck i basen, inte så krispigt högre upp i registret.

Samtalsljudet är också si och så. Det är inga problem att höra den jag pratar med, men det händer att motparten säger att jag hörs svagt, som om luren vore lite för långt från munnen. Framförallt verkar det ske när jag pratar och går samtidigt, vilket väl i ärlighetens namn alltid brukar ställa till problem.

Si och så är också slutbetyget. Urbanista London är lite mellanmjölk i sina funktioner sett till marknaden i sin helhet, men levererar samtidigt väldigt mycket för en rimlig penning. Att de dessutom är löjligt enkla att använda och inte strular för en sekund under testerna gör att de känns som ett väldigt värdig Airpods Pro-alternativ för den som inte vill lägga fullt så många tusenlappar på hörlurar.