Elbilar

Här är elbilen Afeela – Sonys och Hondas självkörande utmanare

Afeela. Sony och Honda visar upp sin självkörande elbil. Foto: Afeela
Insidan av Afeela. Foto: Afeela
Afeela – Sonys och Hondas självkörande utmanare. Foto: Afeela
Afeela. Foto: Afeela

För tre år sedan visade Sony upp ett koncept på en elbil. Denna följdes upp i fjol av ytterligare ett och nu på CES kom bil tre – och denna ska bli verklighet 2026. Men vad är för nytt ”Afeela” ska erbjuda?

Publicerad

De senaste åren har bilindustrin fullkomligen exploderat med nya tillverkare och märken. Elektrifieringen av bilen har givit nya möjligheter och några som vill dra nytta av detta är Sony. Företaget som mest är känt för hemelektronik har sedan i fjol en mobilitetsavdelning tillsammans med Honda och under CES i Las Vegas lanserade de sitt gemensamma märke Afeela.

Vilken position försöker de ta i ett alltmer överfullt utrymme av alternativ?

Afeela – Sonys och Hondas självkörande utmanare. Foto: Afeela

Självkörande förmåga

Bilen de visade går under det föga upphetsande namnet ”Afeela Prototype” och denna fyrdörrars-sedan har teknik som paradgren. Till att börja med har den 45 kameror och sensorer samt Qualcomms systemchip och när den marknadsintroduceras 2026 ska självkörande nivå 3 (på SAE:s femgradiga skala) vara ett av försäljningsargumenten. Utöver kameror och radars har bilen en lidar-enhet, en sensor som bland annat Volvo (https://www.nyteknik.se/elbilar/nya-elbilen-ex90-blir-volvos-forsta-som-far-lidar-7038029) och BMW hävdar är ett måste för att uppnå nivå 3. Eller som BMW:s utvecklingschef Frank Weber sa till Ny Teknik.

– Ingen lidar – ingen självkörande bil.

Ledande inom underhållning

Att Sony även har bakgrund i underhållningsindustrin märks av i att bilen kommer ha Epic Games 3d-spelmotor Unreal Engine inbyggd för att ”visualisera kommunikation, säkerhet och underhållning” i bilen.

Klart är dock att Afeela vill komma in som en ny spelare där man tagit ett nytt grepp om underhållning. Att resande i bilen ska kunna få bättre upplevelser tack vare just att Sony har gedigen stamtavla kring just film och spel.

Design och ”uttrycksmöjligheter”

Tittar vi på designen på Afeela-prototypen känns en hel del igen från Sonys tidigare koncept. Det är avrundat och aerodynamiskt. I fronten har bilen något som kallas för ”media bar” och medels denna kan bilen uttrycka sig och ”prata” med andra trafikanter. Här kan man som användare även välja hur det ska se ut och man kan exempelvis få laddstatus eller temperatur visat.

Insidan av Afeela. Foto: Afeela

På insidan är det en hel radda skärmar, en uppställning som känns igen från Hondas elbil E. Ratten är en ”flygplansspak”, liknande det som Tesla satt in i Model- S och X. Även i baksätet är det stora skärmar för att passagerare där ska få lite underhållning. Huruvida allt är standard eller ej återstår att se.

Då lanseras första Afeela-bilen

Den första Afeela-bilen kommer gå att beställa redan 2025, med leverans i början av 2026. Det är otroligt snabbt arbetat med tanke på att Sony och Honda etablerade sitt samägda mobilitetsföretag för mindre än ett år sedan. Bilen kommer produceras i Hondas fabriker i USA och Nordamerika är den första marknaden man siktar på.