Samhälle

Utbildningsministern: Svenska universitet bör bryta med ryska institutioner

Utbildningsminister Anna Ekström (S). Arkivbild. Foto: Marko Säävälä/TT
Utbildningsminister Anna Ekström (S). Arkivbild. Foto: Marko Säävälä/TT

Svenska universitet och högskolor bör bryta all kontakt och samarbete med statliga institutioner i Ryssland och Belarus, enligt utbildningsminister Anna Ekström (S).

Publicerad

(Uppdaterad)

I går, tisdag, berättade Ny Teknik att KTH-professor Christer Fuglesang avslutar alla försök att få pengar till ett projekt där ryska forskare ingår, som ett sätt att försöka sätta press på förändring av Ryssland inifrån. I samma artikel berättade även Luleå tekniska universitets direktör Veronika Sundström att lärosätet på grund av kriget i Ukraina inte kommer att ingå några nya samarbeten med Ryssland och ryska forskare.

Och i dag kom alltså nya besked från utbildningsminister Anna Ekström, under en presskonferens som ministern hållit tillsammans med Sveriges Universitets- och Högskoleförbund (SUHF) och Vetenskapsrådet.

– I många utbildnings- och forskningssamarbeten finns det individuella kontakter mellan forskare i Sverige, Ryssland och Belarus. Många i Ryssland och Belarus kritiserar med fara för liv öppet den ryska statsledningens agerande, därför är det viktigt att ryska och belarusiska forskare inte per automatik likställs med statliga institutioner, säger Anna Ekström.

Regeringen rekommenderar lärosäten och övriga berörda myndigheter att ha en mycket strikt hållning mot utbetalningar, hantering av ansökningar och genomförande av projekt med sina ryska och belarusiska motparter.

– Vi ska inte ha forsknings- och utbildningssamarbeten som stöttar den ryska statsledningen, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Bistå studenter

Hans Adolfsson, vice ordförande för Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF), säger att man följer utvecklingen noga för att kunna bistå drabbade studenter och medarbetare.

– Vi står även redo att tillsammans med Scholars at Risk vid behov stödja och hjälpa forskare på flykt, säger han.

Scholars at Risk är ett internationellt nätverk som hjälper forskare som på grund av hot eller censur inte kan jobba i sina hemländer.

Inte enskilda

Sven Stafström, generaldirektör vid Vetenskapsrådet, betonar att den här uppmaningen inte gäller alla enskilda forskare och studenter från Belarus och Ryssland.

– Det är viktigt att skilja på individuella kontakter forskare emellan och det mer formaliserade mellan organisationer och nationer, säger han.

Tidigare under dagen gick universitetsförbundet European University Association (EUA) ut och uppmanade sina över 850 medlemsuniversitet i 48 länder att fördöma den ryska invasionen och stödja Ukraina och det ukrainska folket.

EUA uppmanar även universitet att enbart samarbeta med ryska individer och organisationer som tydligt tar avstånd från kriget och som delar "europeiska värderingar".