Karriär

Fem enkla sätt att bli mer produktiv på hemmakontoret

Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Utnyttja att du slipper pendla, schemalägg dagen och se upp med distraktioner. Så kan produktiviteten öka när du jobbar hemifrån.

Publicerad

Författaren och time management-coachen Elizabeth Grace Saunders tipsar i Fast Company om fem användbara strategier för att öka produktiviteten när du jobbar på distans:

Utnyttja pendlingstid

Den tidigare pendlingstiden till jobbet kan användas till att träna eller promenera på morgonen och kvällen. Fysisk aktivitet innebär fördelar för både hälsa och psykiskt välmående. Du blir även piggare och mer alert under arbetsdagen.

Schemalägg fokustid

Att avsätta tid för att fokusera på arbetsuppgifter är alltid bra, men i en kontorsmiljö är avbrott ofta oundvikliga. En fördel med hemmajobb är att du kan blockera tid för att kunna koncentrera dig på dina uppgifter − och lättare hålla dig till planen. En rekommendation är att lägga in återkommande fokustid i kalendern, till exempel 1-2 timmar på morgonen.

Planera möten

För att ytterligare öka din produktivitet, och även göra det möjligt att förutse dagen, kan du be kollegor att boka en tid för att prata med dig, särskilt om mötet kräver förberedelser. Då kan du vara mer närvarande och samtidigt effektivt planera dina andra arbetsuppgifter.

Uppdatera din status

För att vara mentalt närvarande under fokustiden kan det underlätta att uppdatera online-statusen. Exempelvis kan du markera att du under vissa tider inte är tillgänglig på Slack eller andra interna kommunikationsverktyg. Detta tar bort störande tankar kring att du missar meddelanden.

Motstå egna distraktioner

Om alla externa distraktioner tas bort kan våra hjärnor ibland sträva efter annan stimulans. Hitta därför sätt att öka stimulansen i din egen miljö utan att minska produktiviteten, exempelvis kan du lyssna på musik som kan hjälpa dig att komma in i ett flöde. Sådana aktiviteter gör att du undviker att börja kolla nyheter eller sociala medier.