Populärteknik

Udda upptäckten: Janet Jacksons megahit kraschar äldre hårddiskar

Artisten Janet Jackson, fotograferad av J Vettorino. Bilden är publicerad under Creative Commons Attribution 2.0 Generic-licens. Foto: J Vettorino
Artisten Janet Jackson, fotograferad av J Vettorino. Bilden är publicerad under Creative Commons Attribution 2.0 Generic-licens. Foto: J Vettorino

Singeln ”Rhythm Nation” fick hela världen att dansa för över 30 år sedan. Nu får den hårddiskar med en skivhastighet på 5 400 rpm att rämna.

Publicerad

Janet Jacksons singel Rhythm Nation slog ner som en bomb 1989, och klättrade snabbt på topplistorna. Vid den tidpunkten anade ingen att låten skulle dyka upp på radarn hos en av Microsofts mjukvaruingenjörer över tre decennier senare – och då inte för att musiken är bra.

Ingenjören i fråga heter Raymond Chen, och nyligen publicerade han ett uppmärksammat inlägg på Microsofts officiella blogg med rubriken ”Janet Jackson had the power to crash laptop computers”.

Skakar sönder hårddisken

Enligt Raymond Chen har en ”större datortillverkare” upptäckt att vissa bärbara datorer från mitten av 2000-talet kan haverera om tidigare nämnda Rhythm Nation spelas på dem. 

Förklaringen till den osannolika kraschen ska vara att låten innehåller en särskild resonansfrekvens som får rörliga delar i äldre hårddiskar att börja vibrera till den grad att de går sönder.

Det rör sig om hårddiskar med magnetiska skivor med en hastighet på 5 400 rpm, och i sitt inlägg skriver Raymond Chen att datortillverkare tidigare kommit runt problemet genom att lägga till ett skräddarsytt ljudfilter som blockerar resonansfrekvensen i fråga.

Ljudfrekvenser kan försämra prestandan

Den udda upptäckten ska ha gjorts på en Windows XP-maskin, och har fått nummer 2022-38392 i CVE, en databas som listar kända sårbarheter och exponeringar i it-system.

Det är känt sedan tidigare att vissa ljudfrekvenser kan försämra prestandan hos hårddiskar med rörliga delar – något som förevigats i Youtubeklippet nedan där en man skriker på ett serverrack.