Innovation

1 300 hjärtprodukter utopererade i Sverige

Arkivbild av en pacemaker. Foto: Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX / TT
Arkivbild av en pacemaker. Foto: Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX / TT

Omkring 1 300 krånglande pacemakers och andra hjärtprodukter i Sverige har de senaste tio åren behövt opereras ut, rapporterar SVT. Cirka 5 000 patienter har fått de riskabla produkterna i sina kroppar.

Publicerad

Pacemakers och små hjärtstartare opereras in när patienter lider av rubbad hjärtrytm. Oftast fungerar de bra, men annars kan patienter skadas svårt eller dö.

De fallerande produkterna – fler än 1.300 i Sverige enligt Pacemakerregistret – kan orsaka upprepade kraftiga elchocker rakt in i hjärtat eller hjärtstillestånd om det vill sig illa.

– Jag tycker att det är olyckligt. Patienterna blir utsatta för oacceptabla risker, säger hjärtläkaren Fredrik Gadler till SVT.

Han arbetar på Karolinska universitetssjukhuset och ansvarar för Pacemakerregistret. Han bedömer att omkring 5.000 patienter har fått riskabla produkter inopererade. Ett 20-tal produkter har återkallats av tillverkarna.

Gadler tycker att produkterna borde ha testats under längre tid innan de släpptes på marknaden.

Medicinteknikbolagens branschorganisation Swedish Medtech beklagar vad som hänt.

– När det här inträffar är det här ett stort misslyckande både för industrin och för vården, säger vd:n Anna Lefevre Skjöldebrand.

Hon hävdar dock att tillverkarna har gjort tillräckliga tester. Vården ska i sin tur ha informerat dem som har fått riskprodukter inopererade.