Hållbar industri

Vimeks rekordorder kräver nya lösningar i monteringen

För att klara dubbel produktion har monteringen av skogsmaskiner delats upp i flera förmontageoperationer. Här monterar Fredrik Forsgren och Johan Holmström broms- och stabilisatorslangar på en skördare.
Genomloppstiden för en skogsmaskin är ungefär en vecka, inräknat tid för säkerhetsgenomgång och kvalitetskontroll.
Roger Marklund installerar hydraulpump på en skotare.
Fredrik Lundberg

Den norrländska skogsmaskintillverkaren Vimek har landat sin största order någonsin: 126 maskiner på ett bräde till Vitryssland. Det innebär att produktionstakten behöver fördubblas.

Publicerad

I en upphandling med sju andra tillverkare tog Vimek hem beställningen på 126 skogsmaskiner, 74 skördare och 52 skotare, till det statliga vitryska skogsbolaget State Forest Enterprises. Ordern är värd 160 miljoner kronor, exklusive eftermarknad, service, reservdelar med mera. Det är därmed den enskilt största affären i företagets historia.

Tillverkningen läggs ovanpå Vimeks ordinarie produktion av 70 till 90 maskiner per år. Det gör att fabrikens produktionstakt i stort sett fördubblats. För att klara detta har man nyanställt åtta montörer – en nästan trettioprocentig personalökning – och stuvat om rejält i flödet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här