Vilken komponent är mest kompetent?

2009-12-01 23:00  

Spårkullager, ir-sensorer och buntband. Världen är full av komponenter som sätts samman till mer eller mindre avancerade system. Men vilken komponent är mest kompetent? Hjälp oss att få fram svenska komponent-toppen.

Alla konstruktörer har sina favoritkomponenter, som de alltid återvänder till för att lösa nya problem. Det kan handla om allt från enkla maskinelement till avancerade sensorer.

Inte bara konstruktörer, förresten. En kort rundfråga inom Ny Tekniks redaktion avslöjade att flera reportrar hade sina egna komponentfavoriter."Trådtöjningsgivaren", hävdade en kollega i så tvärsäker ton att det kändes överflödigt att be om närmare motivering. "Asicen", sade en annan, som tidigare konstruerat sådana skräddarsydda elektronikkretsar åt Ericsson.

Själv röstade jag på toppklämmans ersättare, kopplingsplinten i miniatyr, som nu sitter lite här och där i min båts elsystem.

Oenigheten var med andra ord total. Därför behöver vi hjälp från våra läsare.

Vi vill veta vilka komponenter som är mest kompetenta. Mejla listan över dina fem favoritkomponenter med en kort motivering tillkomponenttoppen@nyteknik.se.

Bästa bidragen belönas med ett stiligt bokpris.

Redaktionens fem favoriter

* Sfäriskt kullager: Har hållit Sverige rullande i 100 år.

* Asic, application specific integrated circuit: Kul avancerad elektronik.

* Trådtöjningsgivare: Gör osynliga kraftspel synliga.

* Miniatyrplint: Lätt att koppla in, lika lätt att koppla ur kablarna.

* Buntband: Håller ihop det mesta, inklusive blodådror.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt