Vilken film är ditt företag?

2010-03-16 23:00  

Eleven Biotherapeutics heter ett nygrundat amerikanskt läkemedelsföretag. Men varför just Eleven, varför inte lika gärna vilket annat tal som helst? Svaret är enkelt. Grundarna ville höja nivån på utvecklingsarbetet långt över det normala. Därför valde de ett namn inspirerat av en filmklassiker från 1980-talet, ”This is Spinal Tap”. En låtsasdokumentär om hårdrockbandet som vrider upp förstärkarvolymen till elva på en tiogradig skala. Men gamla filmtitlar passar bra även för andra, redan etablerade företag.

Rollerball – SKF
En rejäl stålkula har huvudrollen i filmen från 1975. Återinspelningen från 2002 kan förbigås med tystnad. Minst lika brutal som konkurrensen på lagermarknaden.

Motorsågsmassakern – Husqvarna
Världsledande tillverkare av bland annat motorsågar som drastiskt kapar sin tillverkning i Sverige.

Fyra bröllop och en begravning – ABB

Med en rad fusioner skapade Percy Barnevik en ny storkoncern med gamla Asea som grund. Nära att gå i graven på grund av asbest i hemgiften.

Kinasyndromet – Volvo PV
Personbils­tillverkaren hoppas på ny energi med hjälp av kinesiska Geely. Fortfarande kan affären sluta som härd­smälta.

Rocky IV – Saab Automobile
Osannolik comeback efter ett otal hårda smällar. Ryska intriger i bakgrunden när Rocky tar fajten mot Ivan Drago.

Hajen – Cevian, Industrikapital med flera
Riskkapitalbolag som tuggade i sig industriföretag. Ibland med dödlig utgång, som för Plastal.

Ny tävling – vinn biocheckar
Skicka in dina egna förslag på företag som borde döpas om till filmtitlar till filmtajm@nyteknik.se senast 30 mars. Vi belönar de fem bästa förslagen med biocheckar.

Erik Mellgren

Mer om: Volvo PV Tävling

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt