"Vi kör deras utrustning på allt"

2009-09-08 23:00  

Christer Abrahamsson, vd på företaget Turab i Nässjö, har egentligen bara en kritik mot Acticuts vibrationsfria svarvutrustning. Och han är inte ens säker att kritiken är befogad.

-?Det är ett dyrt system. Men jag tycker all utrustning för skärande bearbetning kostar för mycket. Det har blivit våldsamt dyrt.

Dessutom har Turab inte använt Acticut Smart System så länge att de ekonomiska fördelarna - som snabbare svarvning, färre kassationer, minskat slitage på svarvstålet och så vidare - har hunnit slå igenom ordentligt.

I övrigt har han bara gott att säga om den vibrationsfria svarvningen.

-?Även om Acticut hävdar att de framförallt utvecklat tekniken för exempelvis hårda och svårbearbetade stålsorter så kör vi deras utrustning på allt - vanligt kolstål, rostfritt, mjukjärn och brons.

-?Och vi kör inte bara finsvarvning, utan även grov. Det går hur bra som helst.

Turab, som tillverkar turbiner och har 25 anställda, jobbar med små serier. Och då är flexibiliteten hos Acticuts system en självklar fördel.

-?Man anpassar systemet lätt till olika material och skilda typer av svarvning. Men det är viktigt att någon på företaget utbildas på det.

Hans Dahlquist

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt