Hållbar industri

Vi halkar efter i automationsligan

Ove Leichsenring, associerad partner Robotdalen och medlem av tankesmedjan Automathink. Foto: Automathink
Ove Leichsenring

KRÖNIKA. En effektiv och konkurrenskraftig produktion är en av nyckelfaktorerna för långsiktig industriell framgång och tillväxt i Sverige. Flera forskningsrapporter har visat att de ekonomiska och arbetsmiljömässiga effekterna av automatiserade produktionsprocesser är betydande.

Sverige har länge haft en tätposition när det gäller automatisering av större produktionsvolymer. Men på senare år har Sverige glidit ner till en fjärde plats efter Korea, Japan och Tyskland om man mäter automationsgraden i antal industrirobotar per 10 000 anställda i tillverkningsindustrin, enligt International Federation of Robotics, IFR. Inom en nära framtid kommer länder som Belgien, Italien, Danmark och USA att gå om Sverige om ingenting görs.

I många av våra viktigaste exportländer har man nationellt satsat på att öka tillverkningsindustrins konkurrenskraft. Tyskland förbereder den fjärde industriella revolutionen – Industri 4.0 – den smarta fabriken i skarp industriell tillämpning. President Obama har startat ett nationellt nätverk, National Network for Manufacturing Innovation (NNMI), som ska påskynda utvecklingen och införandet av spjutspetsteknik för att öka tillverkningsindustrins konkurrenskraft i USA. Likande program pågår i England, Danmark och många andra länder. I Sverige saknas tyvärr en aktiv industripolitik.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här