Vapenföretag vann i domstol – 3d-ritningar på vapen lagliga

2018-07-19 13:05  
Defense Distributed låg bakom världens första helt 3d-utskrivna handeldvapen ”Liberator”. Foto: Defense Distributed

När 3d-skrivare kom vidgades konstruktionsmöjligheterna enormt. Men när kreti och pleti började skriva ut vapen – drog myndigheterna i handbromsen. Nu, efter en fyra år lång rättsprocess, har man kommit fram till – vapenritningar ska vara lagliga.

Vapen är och bör vara licenspliktiga. Men när CAD-ritningar och nedladdningsbara filer på utskrivbara vapen lanserades 2013 i kölvattnet på 3d-skrivarens popularisering, skakades systemet.

Amerikanska utrikesdepartementet klev in och krävde att företaget Defense Distributed, som låg bakom världens första helt 3d-utskrivna handeldvapen ”Liberator” – direkt skulle ta bort ritningarna. Detta för att inte vem som helst med tillgång till en 3d-skrivare eller CNC-maskin skulle ha möjligheten att börja producera oregistrerade vapen.

Läs mer: Svenskt bolag 3d-printar i biomaterial åt Airbus

Skälet som angavs var att vapenfilerna stod i strid med internationella regler om vapenkontroll, som bland annat har restriktioner kring export av militär utrustning. Och Defense Distributed var tvungen att ta bort filerna från internet, men innan dess hade Liberator laddats ner över 100 000 gånger.

Och trots att företaget inte längre distribuerar filerna, så cirkulerar de på darknet och olika torrentsajter.

Men bara för att Defense Distributed lydde myndigheten, innebar det inte att man godtog skälet. Sedan 2013 har man tillsammans med vapenlobbyistgruppen ”Second Amendment Foundation” dragit utrikesdepartementet inför rätta. Enligt företaget står kravet på att ta bort filerna i strid med första tillägget i amerikanska rättighetsförklaringen, det vill säga en inskränkning av yttrandefriheten.

Nu efter år av juridisk prövning har amerikanska högsta domstolen beslutat att företaget och vapenlobbyn har rätt. Utöver att få tillbaka beslagtagna medel (10 000 dollar) så innebär domstolsutslaget att organisationen kan återuppta sin verksamhet som tillåter ”tillgång, diskussion, användning av och reproduktion” av filerna för amerikaner. Den 1 augusti kommer man återigen lägga upp filerna för nedladdning.

Läs mer: 3d-laserskrivare ska revolutionera flyget

Utslaget har gjort att oron över oregistrerade vapen återigen är här. De flesta länder har hårdare vapenlagar än USA och redan under den korta perioden filerna var tillgängliga 2013 kunde nedladdning av Liberator spåras till flera europeiska länder.

Dock hindrar det amerikanska utslaget inte nationella eller regionala förbud införs. I bland annat Australien har New South Wales kriminaliserat innehavet av CAD-filer för utskrivbara vapen. I Storbritannien har man sedan 2016 explicit skrivit att 3d-utskrift av vapen är illegalt.

Nedan en video när Defense Distributed lanserade Liberator.

Felix Björklund

Mer om: Vapen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt