Vad ska Google med alla robotar till?

2013-12-16 12:38  

Sökjätten Google har på kort tid köpt upp åtta robotföretag. Det senaste är Boston Dynamics vars robotdjur springer fortare än någon människa.

Googles robotsatsning har fått enorm uppmärksamhet sedan det avslöjades i New York Times nyligen att sökjätten köpt upp sju robotföretag det senaste halvåret.

Nu har Google köpte ett åttonde robotbolag. Den här gången är det Boston Dynamics som slagit världen med häpnad med sina snabba, djurlika robotar.

Youtube-filmen med den galopperande roboten Wild Cat har setts mer än 15 miljoner gånger.

I sitt "stall" har Boston Dynamics robotar med namn som Big Dog och Cheetah.

I en film visas hur Big dog kan ta sig fram i stort sett överallt och klara att hålla balansen efter att ha fått en kraftig spark i sidan.

Cheetah har sprungit fortare än världsrekordhållaren Usain Bolt.

Robotarna, som är under utveckling, är bland annat tänkta för militära sammanhang och det amerikanska försvaret är en viktig kund åt Boston Dynamics.

Vad Google egentligen har i sikte med sina robotförvärv diskuteras nu flitigt. Håller företaget på att utveckla en ny typ av autonoma robotar som kan ta utföra allt från monotona fabriksjobb till att leverera paket?

Enligt New York Times har Google börjat anställa robot-ingenjörer både i USA och i Japan. Andy Rubin, som leder satsningen och som tidigare var ansvarig för utvecklingen av operativsystemet Android kallar det hela ett "långskott".

Google har inte kommenterat planerna närmare.

Marie Alpman

Mer om: Google Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt