Hållbar industri

Tvättrobot städar i containern

Bengt Pihlqvist på Transportarbetarförbundet ser många arbetsmiljövinster med tvättroboten. ”Det stora problemet är att man aldrig vet vad som varit i en container. Ser man ett pulver kan det vara vetemjöl eller råttgift.” Foto: Christian Rehn
Med isblästring behöver containern inte stå inomhus och torka om det är minusgrader ute. Foto: Christian Rehn
Roboten styrs med en kontrollpanel på utsidan av containern. Foto: Christian Rehn
Johan Beskow på IBC Robotics och Anders Thunell från Robotdalen tror att isblästring med robot är framtiden för rengöring av containrar. Foto: Christian Rehn
I en container finns en armrobot monterad som ska göra rent i containrarna. Foto: Christian Rehn

På Kombiterminalen i Eskilstuna lastas gods om mellan tåg och lastbil. Containrar står staplade på varandra i långa rader. En tom container innehåller oftast väldigt mycket rester av det som transporteras och därför tvättas de innan de används igen.

Publicerad

Där testar man en ny metod för att göra rent. I en container finns en armrobot monterad som ska göra rent i de andra containrarna.

Robotens container ställs mot öppningen till containern som ska tvättas. Sedan åker roboten in och gör rent cirka 1 meter i taget, med så kallad isblästring. Det innebär att kolsyreis sprutas med högt tryck på ytan som ska göras ren. Isen skaver bort smutsen och eventuella färgflagor. Kolsyreisen sublimerar till gas och smutsen faller ned till golvet. När isblästringen är klar dammsuger roboten golvet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här