Testar hjulmotorer för barnvagnar

2014-10-13 09:25  
Denso har byggt in motorer, kommunikationsmoduler och batterier i dessa hjul som akn användas för barnvagnar, bagagevagnar eller för industritransporter. Foto: Denso Corp

Självgående barnvagnar och kundvagnar är målet för Densos mobilstyrda hjulmotorer.

Den jättelika japanska bildelsleverantören Denso Corp demonstrerade på Ceatec-mässan förra veckan prototyper till hjulmotorer avsedda för barnvagnar, kundvagnar eller transportvagnar i industrin.

Varje hjul innehåller motor, kommunikationsmodul och batteri. Hjulen styrs via bluetooth från en mobiltelefon.

Hjulen hittar sin position i förhållande till varandra med hjälp av infrarött ljus. Om användaren exempelvis ger kommando via mobiltelefonen att vagnen ska svänga höger så kommer appen i mobilen ge order till de hjul som befinner sig till vänster att rotera snabbare för att ta kurvan.

Den har demonstrerat både tre- och fyrhjuliga prototyper. De fyrhjuliga har förutom drivmotorn även en motor som vrider hjulet horisontellt så att vagnens riktning kan ändras utan att den kör.

Tekniken som demonstrerades kan förflytta vagnar med vikten upp till 20 kg vid en hastighet av 2 km/h. Batteriladdningen räcker tre timmar.

Den tänker sig att tekniken kan vara användbar i affärsgallerior, flygplatser eller fabriker där det också är möjligt att bygga ut en infrastruktur för trådlös laddning av batterierna.


Gilla Ny Teknik på Facebook!

Håkan Abrahamson

Mer om: Navmotor Barnvagn

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt