Termostaten gör dig cool

2011-11-08 23:00  
Rumstermostat för stilmedvetna.

Att utveckla rumstermostater, hur coolt är det jämfört med att ta fram smarta mobiler eller heta internettjänster Svar: Hur coolt som helst, i varje fall om man heter Tony Fadell.

Han var tidigare chef för Apples division för Ipod och Iphone. Nu har han och kollegan Matt Rogers startat eget i branschen fastighetsautomation. Fast startat eget är kanske en lite väl blygsam beskrivning av nyföretaget Nest, som dragit in 50 miljoner dollar i riskkapital.

Målet för Nest är att få fram en termostat som sänker energiförbrukningen drastiskt jämfört med de traditionella modeller som används i många amerikanska hem.

Visst, det finns redan i dag mer avancerade typer.

Men enligt Jonathan Fadell och hans medarbetare är de så krångliga att programmera att användarna inte orkar bry sig.

Företagets termostat har i stället inbyggd artificiell intelligens. Man börjar med att ställa in temperaturen manuellt, allt eftersom tar termostaten över och ställer in sig själv.

Och om ingen rör sig i bostaden på flera dar, drar den slutsatsen att de boende är bortresta och drar ner på värmen.

Arvet från Apple speglas i den minimalistiska designen. Termostaten ändrar färg efter temperaturen, lyser upp när en person kommer nära och kommunicerar trådlöst över internet. Priset i USA ligger runt 250 dollar.

Erik Mellgren

Mer om: Automation Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt