Tekniker får betyg - i informell kompetens

2008-11-04 23:00  

Ett betyg på arabiska är inte så svårt att få översatt.Men hur kollar man den informella kompetensen? Eller svenskan? Nu kan företag få hjälp att validera invandrade tekniker - och de får chansen till ett jobb.

Hukade över verktygslådor sitter tre män. De har fått varsin teknisk uppgift att lösa.

Dessförinnan har männen, som kommer från Irak och Syrien, svarat mängder av frågor som ska visa på vilken nivå deras tekniska kunskaper ligger på.

Ett av Scanias företag, Dynamate, får hjälp att värdera tekniker från Irak, Iran och Syrien, som söker jobb. Många som har fått sin utbildning i andra länder saknar ofta bevis på sin kompetens. - efter valideringen får de ett intyg som de kan använda som referens, säger Ingemar Andréason, som varit med och tagit fram valideringsverktyget.

Han arbetar för Utek, riksorganisationen för driftsäkerhet, underhåll och kapitalvård. Organisationen, som är ideell, har över 400 företag som medlemmar. En av aktiviteterna är att hjälpa företagen att hitta kompetent arbetskraft inom den tekniska sfären.

Lina Haglund är personalman på Dynamate i Södertälje.

- Vi har ett behov av erfarna underhållstekniker. Förra året anställde vi en per dag, säger hon.

Verktyget som används för att validera de arbetssökande är ett it-baserat system med teoretiska och praktiska test. De 120 teoretiska frågorna rör både tekniska, etiska och hälsorelaterade områden. Eftersom mycket av industrijobb i dag präglas av automatisering och avancerade processer är det ett måste för industrin att hitta rätt person för rätt plats. Det gäller att kunna hantera teknik på ett praktiskt sätt, enligt Ingemar Andréason.

- Det teoretiska testet ger svar på den logiska nivå de befinner sig på och det praktiska visar om de kan mecka, säger Ingemar Andréason.

Testerna tar en dag och om ett resultat inte blir bra rekommenderar kursutvärderarna utbildning. Valideringsverktyget finns på många olika språk, men än så länge behövs tolkar för vissa språk.

- De som behöver får tolkhjälp, och när de är klara får de intyg med sig som talar om vad de kan och vad de bör förkovra sig i, säger Ingemar Andréason.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt