Svenska maskinen sorterar 15 batterier per sekund

2018-05-11 15:21  

Svenska företaget Refind Technologies intelligenta sorteringsmaskin för returbatterier klarar 500 kilo i timmen.

Vad händer med alla batterier vi lämnar till återvinning? I Fredrikstad i Norge är det en svensk sorteringsmaskin som tar hand om dem. Maskinen sorterar 500 kilo returbatterier i timmen, och klarar att identifiera och skilja ut 15 batterier i sekunden med hjälp av artificiell intelligens.

OBS 500, som sorteringsmaskinen heter, är nu i drift hos Batteriretur, i Fredrikstad.

– Installationen gick snabbare än tänkt och nu har maskinen gått i över en månad utan problem. Det är kul när något fungerar som det ska, säger Johanna Reimers, vd på Refind Technologies.

Den nya batterisorteraren har tagits fram efter 10 års utveckling och är tredje generationens batterisorterare från Refind Technologies. Den nya batterisorteraren har något lägre kapacitet än föregående generationer. Men den har en lägre miljöpåverkan, lägre underhållskostnader och vara lättare att hantera än föregångarna.

Fotograferar batterier

Skanningen är densamma i alla maskinerna. Det som skiljer OBS 500 från föregående generationer är hur maskinen sorterar batterierna inför skanningen. En kamera tar kort av varje batteri. Kameran är i sin tur kopplad till en ai-programvara som snabbt klassificerar batteriet.

I den första generationen använde Refind Technologies sig av skakplattor för att få batterierna uppradade inför skanning.

Den andra generationen tog i stället hjälp av transportband för att lyfta batterierna och sedan låta dem ramla ner genom en v-formad skiva. Den typen var snabbare än den nuvarande, men kostade mer att ta fram då den hade fler komponenter.

– Det följer med smuts och annat än batterier i sorteringen. Vi kan inte säga att det måste vara renare, utan det får vi försöka lösa. Ett bra sätt är att ha så få ställen som möjligt där batterierna ska passera, säger Johanna Reimers.

Den tredje generationen använder sig av en typ av stegsystem, en ”step feeder”, och har färre komponenter än sina föregångare. OBS 500 har liksom sina föregångare ett automatiskt sorteringssystem för cylindriska batterier upp till D-cell samt 9V-batterier.

– Vi har redan börjat ta fram nästa exemplar till sommaren och utmaningen nu är att tillverka fler maskiner lite mer effektivt, säger Johanna Reimers.

Refind Technologies AB

Refind Technologies börsnoterades 2014 och är ett företag inom återvinningsindustrin.

Företaget arbetar med att skapa system som samlar in information om använda produkter, så att bland annat producenter och återvinningsföretag ska kunna göra bättre sorteringsbeslut.

Inför året 2017 hade Refind Technologies fem anställda och noterade en vinst på 231 tkr.

Maria Kotaleski

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt