Svenska företag i Kina startar om efter Corona-avbrott

2020-02-10 15:17  
Volvo Cars har börjat starta upp en del anläggningar i Kina sedan myndigheter lättat på restriktioner till följd av det nya coronaviruset. Till vänster: En kinesisk fabrik där ansiktsmasker tillverkas. Foto: Jonas Ekströmer / TT, Zhai Huiyong / Costfoto / Sipa USA / TT

Anställda börjar ta sig tillbaka till kontor och fabriker i Kina efter veckors avbrott sedan coronaviruset började spridas. ”Vi fortsätter givetvis att följa utvecklingen noga” meddelar Volvo Cars som återstartat delar av sin verksamhet.

Anställda började efter flera veckors avbrott ta sig tillbaka till kontor, butiker och fabriker i Kina på måndagen, sedan myndigheterna lättat på de restriktioner som infördes sedan det dödliga coronaviruset börjat spridas i landet. Men långt ifrån alla arbetsplatser har öppnat upp dörrarna och det skiljer sig markant åt i olika regioner.

”Vi håller för närvarande 334 butiker stängda, men planerar att eventuellt öppna ett antal av dessa under kommande veckor”, skriver H&M:s presskontakt Ulrika Isaksson i ett mejl till TT.

”Våra medarbetares och kunders säkerhet är vår högsta prioritet och vi kommer hålla butiker stängda så länge som det behövs. Vi följer rekommendationer från myndigheter och baserar våra beslut om butiksöppningar på dessa”, tillägger hon.

Se över produktion

H&M köper även in 20–30 procent av sina kläder från underleverantörer i Kina, där många fortfarande har stängt till följd av utbrottet av coronaviruset.

”Om viruset fortsätter att spridas kommer vi behöva se över planeringen av vår produktion. Om så blir fallet kommer det ske i enlighet med våra ansvarstagande inköpsrutiner och på ett sätt som även tar hänsyn till våra leverantörer”, skriver Isaksson.

Läs mer: ”Arbetsgivare måste hantera oro för smitta”

H&M, som än så länge inte fått någon rapport om att medarbetare smittats, har även stoppat alla affärsresor till Kina och inom landet.

Samtidigt meddelar biltillverkaren Volvo Cars att delar av verksamheten i Kina återstartats på måndagen, enligt plan. Men en del anläggningar är fortfarande stängda i linje med rekommendationer från myndigheter i Kina.

”Vi fortsätter givetvis att följa utvecklingen noga då det kommer att ha en inverkan på första kvartalets resultat, men som det ser ut nu, så kommer vi att kunna kompensera för detta under resten av året”, skriver Volvo Cars presschef Christina Zanders i ett mejl till TT.

”Vi har fortfarande inga rapporter om att någon i personalen skulle ha smittats av viruset”, tillägger hon.

Över 900 döda

Bara i Kina konstaterades över 3 000 fall av infekterade av det nya coronaviruset under söndagen, vilket lyfter antalet smittade till över 40 000. Antalet döda till följd av viruset beräknas till över 900 personer, de flesta i Fastlandskina.

Läs mer: Coronaviruset slår mot svensk bilindustri: ”Ser allvarligt ut”

Kinesiska staten har hittills spenderat nästan 72 miljarder yuan (nästan 100 miljarder kronor) på insatser för att bekämpa virusutbrottet samtidigt som Kinas centralbank pumpat in likviditet i banksystemet och sänkt styrräntor för att hålla igång ekonomin.

Reserestriktioner i regionen skärps samtidigt, bland annat i Taiwan, där 18 fall av coronavirus har konstaterats. Taiwan har nu utvidgat inreseförbudet för personer från Fastlandskina till att även gälla personer från Hongkong och Macau.

Joakim Goksör/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt