Svensk skärmaskin gör finaste snitten

2009-12-01 23:00  

Svenska Finecut har utvecklat en vattenskärmaskin som kan skära med högre precision och tunnare snitt än konventionella maskiner. Allt började med en fyrtioårskris.

Vattnet stänker innanför plastdörrarna till den nya maskinen, där den står i ett hörn av Water Jet Swedens verkstad i Ronneby.

På en bildskärm på utsidan syns ett hårkors, som rör sig över cadritningen och visar hur skärhuvudet flyttar sig. Efter någon minut tar Tony Ryd ut plåten och skakar loss den utskurna biten, en tio-elva millimeter lång modell av en cykel.

Tony Ryd är en av grundarna till Finecut. En annan är hans far Jan Ryd, som har byggt upp familjeföretaget Water Jet Sweden. För den tredje grundaren, Finecuts vd Christian Öjmertz, började det hela med en fyrtioårskris.

- Jag hade jobbat med vattenskärningsidéer vid Chalmers sedan 1990-91. När jag skulle fylla 40 insåg jag att jag varit på Chalmers i halva livet, i 20 år, först som student och sedan som lärare. Skulle jag göra något annat i livet var det dags nu.

- Jag tog kontakt med Jan Ryd och vi började diskutera om vi inte kunde göra något tillsammans. Vår idé blev att föra in vattenskärningen på ett nytt område, genom att bygga en maskin som ger högre precision än de konventionella och klarar finare detaljer.

Christian Öjmertz och Tony Ryd har utvecklat och byggt den prototypmaskin som Finecut premiärvisade vid Tekniska mässan i höstas. Den ser i stort ut som en vanlig verktygsmaskin och har styrsystem från Fanuc.

När en konventionell vattenskärmaskin ger ett snitt som är cirka 0,8 millimeter brett är Finecuts smala som hårstrån.

Genom att själva bearbetningen skärmas av får man lägre ljudnivå och slipper vattenstänk i omgivningen. Det innebär att maskinen inte behöver ett avskilt utrymme, utan kan stå inne i verkstaden. Där kan den bli ett komplement till konventionella verktygsmaskiner.

- Man sparar material om man gör grovbearbetningen med vattenskärning och finbearbetningen i exempelvis en fleroperationsmaskin. Och restmaterialet har ofta ett högre värde än rena spånor. Samtidigt får man mer fri tid i den dyrare maskinen, säger Tony Ryd.

Planen är att utveckla Finecuts maskin så att den får minst fem axlar och kan användas för att både skära, svarva och fräsa med vatten.

Hittills har en maskin sålts. Samtidigt satsar företaget på att erbjuda skärservice till kunder som inte vill investera i en egen maskin.

Användes först till pussel

* Vattenskärning klarar de flesta material, från mineralullsisolering till grovplåt.

I Sverige var en av de första tillämpningarna att såga ut pusselbitar.

I stål är laserskärning oftast snabbare, men ger värmepåverkan, som kan försämra hållfastheten.

När en konventionell vattenskärmaskin gör ett snitt som är cirka 0,8 millimeter brett, kan Finecut göra 0,2 millimeterssnitt.

Teknik för 0,1 millimeter är under utveckling.

Finecut

* Verksamhet: Precisionsbearbetning med vattenskärningsteknik.

* Grundat: 2006.

* Ort: Bollebygd, utveckling i Ronneby.

* Ägare: Grundarna samt britten Don Miller, expert på vattenskärning i mikroskala, samt Water Jet Sweden.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt