Hållbar industri

Supermuskel ska slå människa i armbrytning

En robotarm som väger hälften av en mänsklig arm och är hälften så stor, och som vinner över människor i armbrytning. Det siktar forskare på med en ny polymerbaserad supermuskel.

Publicerad

Den nya supermuskeln kan i dagsläget lyfta 80 gånger sin egen vikt och kan sträcka ut sig fem gånger sin ursprungliga längd under arbete. Den har utvecklats av forskare vid National University of Singapore, enligt ett pressmeddelande från universitet.

Muskeln kan dessutom lagra stora mängder energi medan den rör sig, och bör därmed snabbt kunna börja arbeta även om den varit utan laddning en längre tid. Forskarna uppger att ett system som väger tio kilo kan utveckla samma mängd energi som en elektrisk generator på ett ton.

Enligt pressmeddelandet kan dagens robotar, med hydraulisk lyftteknik, lyfta omkring hälften av sin egen vikt, vilket motsvarar en normal mänsklig prestation. Under belastning kan sådan utrustning sträckas ut till tre gånger sin ursprungliga längd, och responsen är långsam.

Den nya muskeln reagerar däremot snabbt på elektriska signaler och är baserad på polymermaterial som potentiellt kan sträckas tio gånger sin ursprungliga längd och kan lyfta 500 gånger sin egen vikt.

Målet att kunna slå en människa i armbrytning med en robotarm som väger hälften av en människas arm och är hälften så stor, hoppas forskarna nå inom tre till fem år.