Stjärnans nya dubbelgångare

2016-04-06 14:11  

Industriroboarna från ABB, Fanuc och Kuka ligger i lä. Här är roboten världen snackar om: En hemmabyggd humanoid som för tankarna till Hollywood.

Den 42-årige grafiske designern Ricky Ma i Hongkong har varit besatt av robotar sedan barnsben. De senaste 18 månaderna har han vigt sitt liv åt intresset och spenderat ungefär 400 000 kronor på sitt hobbyprojekt.

Ricky Ma har skapat en kopia av den amerikanska stjärnskådespelerskan Scarlett Johansen. Fast den går ännu under namnet Mark 1.

Omgivningen har reagerat med skepsis och ifrågasatt honom men Ricky Ma har varit envis och nu står en första version klar. Han har fått stor uppmärksamhet. Videon och bilderna på Scarlett-kopian har spridits över världen. 

Omkring 70 procent av roboten är skapad med 3d-printning. Först har ett skelett skapats och på det ett silikonhölje för att efterlikna hud. Den döljer robotens mekanik och elektronik.

Roboten kan uttala vissa enklare fraser och klarar att göra vissa kroppsrörelser. Den förstår också vissa kommandon. När Ricky Ma säger till den att den är söt så blinkar roboten som en flirt till svar. Blinkningen kan se i en Youtube-film här nedanför.

Nu vill Hongkong-bon skriva en bok om sina erfarenheter för att hjälpa andra entusiaster.

Fredrik Karlsson

Mer om: Humanoid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt