Hållbar industri

Spendrups bryggeri drivs med rester från öl

Spendrups anläggning i Grängesberg är den enda i landet som används för förbränning av bryggresten drav. Foto: Jörgen Appelgren
Hans Lindgren Foto: Linnéa Pontvik Ekeroth / Spendrups

En ny förbränningsanläggning gör att Spendrups kan driva produktionen i Grängesberg med hjälp av bryggrester – och på så sätt skära 24 miljoner i oljekostnader per år.

Publicerad

Spendrups bryggeri i Grängesberg har en helt ny, specialbyggd anläggning för att elda drav, en restprodukt från ölbryggningen.

Bryggeriet producerar årligen 30 000 ton drav, vilken tidigare såldes vidare som djurfoder för djur och biobränsle. Men genom att själva behålla draven och omvandla den till biobränsle slår det anrika företaget två flugor i en smäll – dels blir produktionen betydligt billigare, dels blir bryggeriet till stor del självförsörjande på förnybar energi.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här