Sommarens tekniska måste

2014-06-19 12:06  

Det ska vara en robotgräsklippare i år. Antalet prissökningar efter självgående gräsklippare ökar raketsnabbt.

Förlorare är produkter – mp3-spelare, gps:er, kompaktkameror och annat – som ersätts av smarta telefoner.

Intresset för att köpa hemelektronik på nätet minskade i maj med 6 procent jämfört med maj i fjol, enligt Teknikbarometern från handelns undersökningsföretag HUI och prisjämförelsesajten Prisjakt. Främsta förklaringen till att intresset minskar är att större tekniksprång, som brukar locka köpare, saknas, framför allt när det gäller mobiltelefoner och surfplattor.

Robotgräsklippare är den verkliga raketen i barometern. Självgående gräsklippare har funnits på marknaden sedan 1990-talet, men det var först i fjol som det lossnade. 2013 ökade antalet sökningar med 141 procent och hittills i år har ökningen fortsatt med ytterligare 30 procent.

De senaste åren har smarta telefoner nästan helt tagit över och gjort annan elektronik överflödig. Det märks i minskat köpintresse för exempelvis mp3-spelare och kompaktkameror. Samtidigt ökar intresset för tillbehör till smartluren som trådlösa högtalare, hörlurar och pulsklockor.

Nyfikenheten på den senaste tv-tekniken, ultra-HD, har börjat öka. Av de 13 populäraste tv-sökningarna var 5 efter ultra-hdtv.

Mer om: Robot Ultra-hd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt