Smarta konstruktioner i hård tävling

2009-08-26 10:42  

Under Tekniska Mässan delas "Swedish Embedded Award" ut. Det går till årets bästa konstruktioner som innehåller intelligent, inbyggd elektronik.

I år finns inte mindre än tre pris i tävlingen - ett för konstruktioner från företag och ett för bidrag från studenter vid svenska universirtet och högskolor. Och dessutom, ett extrapris för bästa mikro- eller nanokonstruktion bland alla nominerade bidrag.

I år är sex bidrag nominerade i företagsklassen:

---

Rätt piller i rätt tid

Medicindoseraren Carousel fjärrstyrs med GSM. Ger patienten rätt piller vid rätt tid. Kan fyllas på och programmeras för upp till fyra veckor åt gången.

Tävlande: Pharmacell i Motala

---

Övervakar analoga system

Informationssystemet Arcus samlar in analoga signaler i exempelvis pappersbruk, och jämför med referenskurvor som visar om driftsystemen uppför sig som tänkt.

Tävlande: GKE Electronic i Granebergsdal

---

Elektroniskt trumset

Trumsetet Drumit Five lagrar samplat ljud på minneskort. Gör det möjligt att ta med studiosoundet ut på livespelningar eller lägga klockklang i pukan.

Tävlande: 2Box i Stockholm.

---

Fläkt med gjuten motor

En spiralfläkt har bakåtböjda vingar, ger hög verkningsgrad och bullrar lite, men kräver avancerad styrning av motorn, som tillverkas med en formgjuten stator av järmnpulver och plast.

Tävlande: Spiralfläkt Svenska AB, Järfälla

--

Snabbtelefon för rökdykare

Ett inbyggt kommunikationssystem, Spirocom, i andningsmasken ger rökdykarna möjlighet att tala med varandra och räddningsledare via radio. Filtrerar bort störande ljud.

Tävlande: Interspiro, Lidingö

Erik Mellgren

Mer om: Embedded Award

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt