Skyttlar ska sortera apoteksvarorna

2018-04-03 07:30  

Ett centrallager i Norrköping, som försörjer nästan 400 apotek i Sverige, ska växa. Det i dag manuellt skötta lagret ska gradvis ställa om till att automatiseras.

Postnord TPL äger och utvecklar centrallagret i Norrköping, och driver det för Apotek Hjärtats räkning. Härifrån servas nästan 400 apotek, samt hela Apotek Hjärtats e-handel.

Det manuellt skötta lagret har 150 anställda som arbetar tvåskift i en verksamhet som kontinuerligt växer. I det 30 000 kvadratmeter stora lagret har man nu utrymt en yta på nästan 8 000 kvadratmeter, för att gradvis ställa om till en automatiserad process.

– I en manuell process blir det svårt att nå den kapacitet vi kommer att behöva för att matcha tillväxten. Man kan inte få plats med hur många plockare som helst i det befintliga lagret, säger Daniel Eriksson, projektansvarig på Postnord TPL.

Läs mer: Robotprofessor bygger autonoma lagerarbetare – som kan fatta självständiga beslut

Förkortningen TPL står för tredjepartslogistik. Med det nya systemet blir centrallagret i Norrköping en av Europas modernaste anläggningar för hantering av läkemedel, enligt Daniel Eriksson.

– Det är rätt unikt att vi som TPL-aktör gör detta, vanligtvis är det ju den som äger godset som står för investeringar av den här typen. Men vi har tecknat ett sjuårigt samarbetsavtal med Apotek Hjärtat som möjliggör detta, säger han.

Automatiserat plocksystem vid sidan av manuellt

De mekaniska installationerna pågår just nu. Innan hela systemet startar den 20 augusti utförs sex veckors systemtester.

Lagret får tre huvudsakliga plocktekniker för olika typer av gods: Låg- och mellanfrekventa varor hanteras av Schäfers skyttelsystem Cuby. Läkemedelsförpackningar av standardformat plockas automatiskt till transportlådor av en så kallad A-frame. Och högfrekventa varor plockas manuellt i en egen zon.

Läs mer: Robotarna som kan göra lagerarbetarna arbetslösa

Men minst lika viktig är den automatiska leveransbufferten för fyllda transportlådor, som utgörs av ett automatiskt karusellsystem.

– Det kommer att spara mycket manuellt arbete. Utan det hade vi behövt ställa undan färdigplockade lådor på utleveranshyllan. Nu förvaras de i karusellen tills de ska gå iväg, säger Daniel Eriksson.

”Automation minskar risken för fel”

Förutom att hantera de förväntade volymökningarna, ska automationen medföra kostnadseffektiviseringar och öka servicegraden gentemot apoteken.

– Vi ska försortera leveranserna för att underlätta deras uppackning, och viktsortera dem för att skapa en bättre arbetsmiljö. Automationen minskar också risken för fel i leveranserna, säger Daniel Eriksson.

 

 

 

 

Postnord TPL:s nya skyttelsystem

SSI Schäfers skyttel Cuby för lagerlådor sköter plocket till transportlådor. Systemet kommer att hantera låg- och mellanfrekventa varor.

En A-frame för automatiskt plock direkt ner i transportlådor används för läkemedelsförpackningar av standardformat. Det är en traditionell automationslösning för läkemedelsförpackningar som kräver kontinuerlig manuell påfyllning.

En automatisk leveransbuffert för färdigplockade transportlådor, Schäfer Carousel System.

En yta för manuellt zonplock av högfrekventa varor.

Tommy Harnesk

Mer om: Lager Postnord

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt