Skånsk maskinbyggare får order från Cern

2018-01-24 11:17  
Examec ska leverera nya gavlar och stänger till inneslutningen för LHC:s kryomagneter. Foto: Maximilien Brice / Cern

Examec Maskinmontage i Tomelilla ska leverera precisionskomponenter i specialmaterial till världens största partikelaccelerator, LHC hos Cern i Geneve.

Världens största partikelaccelerator, Large Hadron Collider (LHC), behöver nya gavlar och stänger till inneslutningen för kryomagneterna. Dessa jobbar i temperaturer runt 270 minusgrader, vilket naturligtvis ställer speciella krav på komponenterna. Inte minst behövs hårda material, och Examec tillverkar komponenterna i inconel – en järn-, krom-, nickel- och kopparlegering som bibehåller sin styrka över ett brett temperaturområde.

– Det krävs också väldigt hög precision, och väldigt starkt fokus på hygienen. Till exempel använder vi inget silikon eller liknande i skärvätskorna, säger Examecs vd Mats Ohlsson.

Sedan tidigare levererar Examec precisionsdetaljer och maskinbygge åt forskningsanläggningar som European Spallation Source (ESS) och MAX IV-laboratoriet i Lund. Aktörer som naturligtvis också ställer extrema precisionskrav på sina leverantörer.

– Det handlar ju om att allt som är lätt att tillverka, läggs ut i lågkostnadsländer. Att bygga billigt och konkurrera på det området, det ska vi inte hålla på med, säger Mats Ohlsson.

Han beskriver Examecs uttryckliga ambition som att ”tillverka sådant som ingen annan kan göra”. Det kan handla om högprecisionsdetaljer i material som högren koppar, titan, eller volfram.

– Vi vill jobba på en lite högre nivå, och då får man kunder som ställer högre krav. Men som också har större resurser, och där förädlingsvärdet är högre, säger Mats Ohlsson.

En annan fördel med att jobba gentemot forskningsvärlden är att upphandlingarna är transparenta.

– Man kan se vilka de andra leverantörerna är, och vilka priser de erbjuder. Det ger insikt i konkurrensläget och möjlighet till prestandajämförelser, säger Mats Ohlsson.

Rent produktionstekniskt är ordern från Cern ganska mycket ”business as ususal” för Examec, som Mats Ohlsson uttrycker det. Utan att offentliggöra kontraktssumman, uppger han också att ordern inte utgör någon större affär rent ekonomiskt.

– Men det är förstås en prestigeorder. Det är inte många svenska företag som får leverera till Cern, och det finns naturligtvis en varumärkesmässig vinst i att få göra det. Affären är också viktig på så vis att vi får använda de kunskaper vi har på en lite högre nivå, och jobba med en kund som är väldigt utmanande och stimulerande att samarbeta med, säger Mats Ohlsson.

Examec Maskinmontagexamec

Examec Maskinmontage AB är specialiserat på precisionsdetaljer och avancerat maskinbygge i mindre serier. Bland kunderna utanför forskarvärlden finns aktörer som Borg Warner, Artemis Racing och Koenigsegg.

Grundat: 2003.

Anställda: Ca 40 personer.

Omsättning: Ca 100 miljoner kronor.                   

Tommy Harnesk

Mer om: Cern

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt