Självständiga drönare kan inspektera farliga miljöer

2017-06-01 10:38  
Luleå tekniska universitet testar sin autonoma drönare. Bild ur universitetets webbfilm på Youtube. Foto: Luleå tekniska universitet

Om bara några år kan drönare ta över uppgifter som är både farliga och tidskrävande för människor. Och utföra dem bättre.

Förra veckan lyckades forskare vid Luleå tekniska universitet med att få autonoma drönare att inspektera ett vindkraftverk i Bureå, något som är anmärkningsvärt på flera sätt.

Att en drönare är autonom innebär att den klarar sig helt på egen hand, ingen människa behövs för att styra den. Det pågår många försök med autonoma drönare, men de görs inomhus, skyddade från vind och andra störande element. Att man lyckats genomföra flygningar utomhus är en enorm framgång.

– Det gör oss unika i Europa, säger George Nikolakopoulos, professor i robotik och automation.

Det svåraste är att få drönaren att förstå var den befinner sig utomhus, men de här drönarna läser av omgivningen och anpassar sig till den. Uppe i luften inspekterar de vindkraftverken och rekonstruerar en 3d-modell så att man kan upptäcka fel och sprickor i konstruktionen.

– Tekniken kan användas för all infrastruktur som är svår för människor att inspektera. Skorstenar, skyskrapor, tunnlar, allt du kan tänka dig, säger George Nikolakopoulos.

Läs mer:

Läs mer: Drönaren får uppdrag inom industrin

Han ser stora fördelar med att låta drönare utföra jobbet.

– Det kan handla om sådant som är svårt för människor att nå. Ska man ta sig upp i ett vindkraftverk krävs stegar och kablar att hänga i. Drönare är säkrare och riskerar inga människoliv. Dessutom går det snabbt, en inspektion tar kanske tio–femton minuter.

Drönaren kan också, till skillnad från en människa, flyga exakt samma tur om och om igen och dokumentera förändringar.

George Nikolakopoulos tror att autonoma drönare för underhåll och inspektion kommer att vara allmänt tillgängliga om bara några år.

– Om två, tre år kommer det här att vara en service som du kan beställa lika lätt som fönsterputsning eller trädgårdsarbete.

Se Luleå tekniska universitets film från test av autonoma drönaren här:

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt