Sex finalister - rösta på din favorit

2009-10-06 23:00  

Avgörandet närmar sig i den prestigefyllda tävlingen om Sveriges coolaste robot. Bland de insända nomineringarna har vi vaskat fram sex starka finalister. Nu kan du vara med och rösta fram vinnaren.

Alltför många robotar står idag obemärkta, utan uppskattning och uppmuntran. För att höja deras status drog Ny Teknik Automation i gång tävlingen "Sveriges coolaste robot".

Vår förhoppning är att ingen plikttrogen robot ska tvingas förbli osedd i framtiden.

I förra numret bad vi läsarna att nominera kandidater till den prestigefyllda utmärkelsen.

Det är med stolthet vi nu, efter en hård gallring, presenterar finalisterna. Nu har du chansen att vara med och avgöra vem som vinner titeln.

Här är finalisterna

Rotundus

Nominerad av: Anders Tärnström, ATM.

Motivering: Ursprungligen designad för rymduppdrag. Nu har den hittat sin användning som bevakningsrobot för hamnar, flygfält med mera, där den ersätter dyrbar personal. Klarar att vistas i miljöer som är farliga för människor.

Artis zeego

Nominerad av: Martin Örnbratt, Siemens

Motivering: En robot som behöver uppskattning och som är en helt ny innovation. Används för att stödja medicinsk personal då den snabbt kan få fram en tredimensionell bild av patientens inre och guida vid medicinska ingrepp.

Kuka Robocoaster

Nominerad av: Elisabeth Jonsson, Tom Tits Experiment.

Motivering: En industrirobot som istället för en gripklo har en tvåsitssoffa! En av våra häftigaste attraktioner och experiment. Roboten är världens tredje största och hanterar laster upp till 500 kilo.

ABB Flexpicker

Nominerad av: Jonas Jardfelt.

Motivering: Ser ut som en spindel med sina smäckra viga armar. Sjukligt snabb och trots detta grym precision. Mångsidig, anpassningsbar och starkare än den ser ut. På något sätt sticker den här ut från alla ”häftiga” människolika robotar då den ju faktiskt finns i masskala och gör ett fantastiskt arbete.

IRB 7600

Nominerad av: Thomas Gunnarsson, ABB.

Motivering: Den är inte bara cool, den är stöddigt stark också utan att vara otympligt stor. Kan hantera mycket större objekt än många andra robotar i samma klass, är sanslöst robust och tål rejält tuffa tag. En mäktig pjäs.

Mjölkningsrobot

Nominerad av: Östen Sävelin, De Laval International.

Motivering: Den finns i mer än 5000 exemplar över hela världen och arbetar dygnet runt alla veckodagar hela året. Och bonden slipper gå upp och mjölka klockan fyra på morgonen.

Erik Mellgren

Mer om: Tävling Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt