Sex års hårt arbete gav guld i lean

2013-10-09 13:47  
Här är slutmonteringen av dialysmaskinen Prismaflex, en del av Monitorproduktionen på Gambro i Lund, som genomfört ett omfattande leanarbete.

Sex års hårt slit har gett resultat. Nu belönas enheten inom Gambro Lundia med Svenska Leanpriset 2013.

Det är Gambro Lundias enhet för tillverkning av dialysmaskiner som vunnit priset. De har 250 anställda och fabriken ligger i Lund. Maskinerna tillverkas för en global marknad.

– Vi började vår leanresa 2007 med att definiera en tydlig målbild och en vision, sedan har vi kontinuerligt stämt av mot den, säger Niclas Jonasson, ansvarig för Monitorproduktionen på Gambro.

Tid och resurser satsades på internutbildningar i leanprinciper och ledarskap. Gambro har haft nytta av sitt förändringsarbete hela vägen men de stora vinsterna har kommit de två senaste åren.

– Personalen har varit väldigt involverad, vilket varit helt avgörande. Både en engagerad personal och uthålligt ledarskap har varit nyckelfaktorer.

Vad har ni nått för resultat?

– Vi har ökat effektiviteten, produktkvaliteten har förbättrats och ledtiderna kortats. Men jag kan inte gå in på hur mycket.

Niclas Jonasson återkommer till uthålligheten som en framgångsfaktor.

– Man måste ha tålamod. Många ger upp för tidigt, säger han.

Det är också detta som organisationen Lean Forums jury tagit fasta på.

– Tålmodigheten utmärker årets vinnare. De undviker kortsiktiga resultat för att i stället nå långsiktiga, hållbara mål, kommenterar Lena Lundh, styrelseordförande i Lean Forum.

Det är sjätte året som Svenska Leanpriset delas ut. Priset syftar till att lyfta fram förebilder. Och juryn har fått allt fler kvalificerade ansökningar från företag och organisationer att ta ställning till under åren.

Årets finalister var Assa (forskning och utveckling), Byggmax, Karolinska universitetssjukhuset (klinisk kemi vid Karolinska universitetslaboratoriet), Lindab Profil och Volvo Car Corpration (kundservice).

Det blev ett klassiskt industriföretag som vann. Gambro är dock inte i mål.

– Vårt förbättringsarbete tar inte slut, det kommer att fortsätta, säger Niclas Jonason.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt