Sensorer hämtar energi ur luften

2008-03-04 23:00  

Trådlösa sensornätverk kan bli lika revolutionerande som internet. Nu letar forskare efter sätt att skörda energi från omgivningen, för att slippa byta batterier i sensorerna.

I många miljöer finns outnyttjad energi, till exempel kroppsvärme och vibrationer från maskiner. För att slippa byta batterier i trådlösa sensorer tittar forskarna på sätt att skörda energi, alltså ta vara på spillenergin.

Inom Wisenet pågår forskning kring flera metoder för att skörda energi. En av dem är att utnyttja temperaturskillnader i omgivningen.

Samarbetspartnern Senseair tillverkar koldioxidmätare, som omvandlar värmestrålning till el. Samma teknik kan användas för att generera energi till sensorer, men det kräver tusen gånger mer effekt än den som uppnås i koldioxidmätarna.

Wisenet har som mål att deras generatorer ska ge 3 volt och 0,1 milliwatt och rymmas i en sensornod som är 1 centimeter i kub. En temperaturskillnad på tio grader Celsius krävs för att uppnå önskad effekt.

Förutom Senseair samarbetar Wisenet bland annat med Försvarets forskningsinstitut, Foi, och Banverket. Wisenet räknar med en budget på 20 miljoner per år under de kommande tio åren.

Forskningsområdet är hett just nu, många företag och institutioner har satsningar på gång.

- Energiskördande är ett väldigt aktivt forskningsprojekt hos oss, säger Bazmi Husain, forskningschef på ABB Sverige.

Det brittiska företaget Perpetuum tillverkar en vibrationsdriven mikrogenerator för sensorer i industrin. I februari hålls en internationell workshop om energiskördande för tredje året i rad i USA.

Karolin Jonsson

Tre olika sätt att skörda energi

*Forskning pågår inom tre områden med att tillverka små och effektiva generatorer för att driva sensorer.

Ljus

*Solceller omvandlar ljus till el med hjälp av fotoelektrisk effekt. Tusen gånger mer effektivt än övriga metoder i dagsljus, men ger dålig effekt i inomhusmiljöer.

*Finns i miniräknare och klockor.

Rörelse

*Piezoelektriska halvledarmaterial eller plaster omvandlar rörelse till el.

*Finns i cigarrettändare och klockor.

Värme

*Temperaturdifferenser omvandlas till el i så kallade Peltier-element.

*Finns i klockor och motorvärmare.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt