Se snabba roboten Lola klara av sin hinderbana

2017-11-07 07:03  
Foto: Universität der Bundeswehr München

Universitetet i München ville utveckla en autonom robot som kunde promenera snabbare. Lola har levererat. Se henne manövrera över forskarnas hinderbana.

Det är Autonomous Systems Technology Institute vid Universität der Bundeswehr München som har utvecklat Lola. Målet var att åstadkomma en autonom mänsklig gång som är snabbare än hos andra existerande robotar. Och universitetet verkar ha lyckats – se klippet när roboten manövrerar sig genom ett rum med lådor och hinder på golvet här nedanför.

Systemen klarar dessutom av att hålla balansen när en av forskarna knuffar på i sidled.

Lola är 180 centimeter lång och väger omkring 55 kilo. Konstruktionen i gjuten aluminium bidrar till den låga vikten, och lederna böjs av borstlösa likströmsmotorer. I dag för Lola sin strömförsörjning via en kabel i taket, men framtida versioner ska bära med sig en egen energikälla.

Robotens hjärna är en PC som sitter i överkroppen, men mindre enheter hjälper till med att backa upp exempelvis sensorer och kontrollera egenskaper som lemmarnas hastighet. Lolas PC klarar på egen hand av att sköta systemen för gång och balans. I dag kräver bildhanteringen dock så mycket processorkraft att detta sköts på en extern dator.

Lola utgör en del i det större projektet ”Natur und Technik intelligenten Laufens”, som behandlar de biologiska och tekniska aspekterna av intelligent förflyttning.

John Edgren

Mer om: Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt