Se när brandroboten hjälper till att släcka lågorna i Notre-Dame

2019-04-17 10:58  

Roboten Colossus rycker in där det är för farligt för brandmän att arbeta, och kan styras från över 300 meters avstånd.

Branden i Notre-Dame lämnade inte många ögon torra när den 856 år gamla katedralen stod i lågor under måndagskvällen. Men Parisborna har redan börjat tänka framåt och bestämt sig för att väcka Notre-Dame till liv igen. Förödelsen hade faktiskt kunnat vara mycket värre. Alla människor överlevde och stora delar av byggnaden räddades. Delvis tack vare brandroboten Colossus som blev anställd av Paris Firefighter Brigade.

Roboten gör sig bäst behövd vid de mest kritiska platserna. Colossus är byggd för att klara av otroligt höga temperaturer och frakta tunga verktyg och brandslangar. Det händer att den till och med får så viktiga uppgifter som att bära ut skadade människor ur en brand.

I det här fallet blev robotens viktiga insats vid tillfället när spiran på Notre-Dame höll på att rasa, eftersom det var för riskabelt för brandmännen att närma sig katedralen.

Colossus

Längd: 1,6 meter

Bredd: 80 cm

Vikt: 500 kg

Maxlast: 550 kg

Räckvidd: ca 300 meter

Ellinor Molin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt