Så tar roboten knäcken på oss

2013-10-22 13:25  
Försökspersonen stressades av roboten. Foto: Birgit Naber/IFA

När industrirobotar och människor ska jobba tillsammans får robotarna lätt övertaget.

Hittills har industrirobotar mest tilldelats avgränsade utrymmen i fabrikerna, där skyltning markerar var människor ska hålla sig undan för att inte skadas av robotens effektiva arbete.

Men inom modern produktionsfilosofi tänker man sig att människor och robotar kan utföra arbetsmoment tillsammans.

För att ta reda på hur ett sådant samarbete påverkar människan genomfördes en undersökning av universitetet i Bonn.

Psykologen Markus Koppenborg använde sig vid försöken av en virtuell industrirobot, som projicerades på en skärm. Roboten utförde plockuppgifter till ett antal lådor.

Försökspersonen, utrustad med dator, hade till uppgift att dels utföra egna arbetsuppgifter, dels ge instruktioner till roboten. Båda befann sig inom samma arbetsområde.

Robotens arbetshastighet ökade gradvis under försöket, och rörelsemönstret varierade så att det var svårt att förutse rörelserna.

Psykologerna studerade hur effektiviteten ändrades hos försökspersonerna, hur många fel de gjorde och hur hjärtfrekvensen ändrades.

De kunde snart se tydliga stressreaktioner från försökspersonerna. Ju snabbare roboten arbetade, och ju fler variationer i rörelsemönstret, desto sämre blev effektiviteten hos försökspersonen. Och med ökad rädsla för roboten minskade möjligheten att reagera rationellt, vilket ökade olycksrisken.

Genom studien vill man ta fram rekommendationer för hur människor och robotar kan samarbeta så att maximalt arbete kan uträttas av alla inblandade parter.

Håkan Abrahamson

Mer om: Automation Stress

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt