Så slår finanskrisen

Varslen om uppsägningar inom fordonsindustrin visar hur finanskrisen förstärker avmattningen i industrikonjunkturen. Nu sprider sig det bistra klimatet vidare i värdekedjan.Kallfronten har nått verkstadsindustrin.

Krisen har redan nått bilindustrin och dess underleverantörer med full kraft, med produktionsneddragningar som följd. Till en del har efterfrågan mattats av sedan länge.

I Teknikföretagens senaste konjunkturbarometer, publicerad den 22 september, syns en tydlig nedgång sedan början av 2008. Maskinindustrin har fortfarande högt kapacitetsutnyttjande, men orderläget har försämrats både när det gäller hemmamarknad och export.

-?Vi har ju haft tre år med en väldigt stark investeringsperiod. Nu finns det ju nytt maskinkapital i varenda verkstad, varenda gruva så att det är klart att den globala efterfrågan skulle ha mattats av även utan finanskris, säger Bengt Lindqvist, ekonom hos Teknikföretagen.

Men de senaste veckornas akuta finanskris förstärker avmattningen rejält.

-?Vi vet ju att när kreditgivningen stramas åt, då drabbar det tillverkarna av investeringsvaror först. Under sådan här turbulens sitter man still i båten, man kör vidare med sin gamla bil i stället för att köpa en ny. Och det gäller även en åkare som försöker köra lastbilen ett eller två år till, säger Bengt Lindqvist.

Det är inte bara små underleverantörer som drabbas. ABB, Trelleborg, SKF, Atlas Copco, Sandvik och SSAB är några stora svenska börsföretag som levererar till fordonsindustrin. En del av dem känner redan av krisen, andra märker den inte lika tydligt.

-?Men helt klart slår fordonsindustrins neddragningar igenom i hela värdekedjan, säger Magnus Axén, verkstadsanalytiker på Evli Bank.

För verktygstillverkare som Sandvik och Atlas Copco är situationen mer komplex. Enligt experter som

Ny Teknik har talat med köper både bilindustrin och underleverantörerna fortfarande verktyg, trots att det är kärva tider. Kanske kan man säga att det är här någonstans, bland verkstadsindustrins leverantörer, som krisfronten går just nu.

Ytterligare ett tecken är att för första gången på länge rapporterar även maskinindustrins leverantörer om minskade order i Teknikföretagens konjunkturbarometer.

Hos ståltillverkaren SSAB, som befinner sig längst bort i värdekedjan, märks ännu ingen nedgång, enligt vad företaget uppger.

Erik Mellgren

Hans Dahlquist

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt