Så kan en leverantör klara krisen

2009-03-26 13:07  

När Volvo Personvagnar i höstas halverade beställningarna på läder till bilklädslar gick luften ur underleverantören i Svenljunga.

Elmo Leathers blev en av fjolårets stora konkurser.

Men de anställda repade mod, företaget rekonstruerades och återuppstod som Elmo Garveri.

Hur det gick till kan ses på TV8 nu på söndag kl 18.30. ”Innovatörerna”, heter programmet som visar hur två konsulter jobbar med personalen för att få dem hitta nya vägar inför framtiden.

Liksom på många andra leverantörsföretag är man alltför beroende av sina svenska kunder, Volvo Personvagnar och Saab Automobile. Företaget har egentligen inte ansträngt sig för att vinna order hos utländska biltillverkare, eller i andra branscher bortsett från möbelindustrin.

TV 8 visar hur konsulterna, med hjälp av bland annat högskoleelever, lyckas få de anställda att komma loss och bolla idéer – som att börja tillverka utbytbara bilklädslar, väskor av exklusivt läder till bärbara datorer, utbytbara möbelklädslar av läder till Ikea och så vidare. Man kontaktar andra företag, ringer till presumtiva kunder, försöker få till stånd samarbeten.

Numera tillverkar företaget inte bara läder till bilklädslar och möbler. Man har börjat utveckla nya läderprodukter, och man jagar aktivt nya kunder och samarbetspartner, säger hans Björkman, en av konsulterna.

Utbytbara bilklädslar av läder är redan satt i produktion.

Det som inte berörs i TV-programmet är den mörka sidan av turerna omkring Elmo. Själva konkursen. Miljonskulderna. Hur de gamla ägarna kunde köpa tillbaka företaget för en billig penning.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt