Ryska roboten levererar drygt 600 ansiktsuttryck

2019-11-05 12:45  

Robo-C ska klara av att ersätta levande personal. Ansiktet kopieras från verkliga människor och roboten har över 600 olika uttryck. Se maskinens version av ilska, förundran och rädsla.

Det var Promobot som fick sin android omkullslagen utanför CES-mässan av en självkörande Tesla. Nu har det ryska uppstartsföretaget skapat en mekanisk klon som ska kunna utrustas med alla människors ansikten – från kändisar till din gamla skolfröken.

Robo-C är avsedd för hemmet eller arbetsplatsen och klonen sägs vara en antropomorfisk maskin som kopierar de mänskliga ansiktsuttrycken. Tack vare 18 rörliga delar i ansiktet ska roboten kunna leverera över 600 olika mikrouttryck. Döm själva i videon där Robo-C bland annat ger sin version av ilska, förundran och rädsla.

Roboten ska även kunna besvara frågor såväl som att hålla igång en konversation. Och den kan kommunicera på elva olika språk. Hela designen är patenterad och Promobot är bland annat mycket nöjda med den artificiella hud som man har lyckats ta fram.

Ska ersätta anställda

I sin presentation säger företaget att deras robot kommer att kunna ersätta anställda på platser som postkontor, banker och kommunala institutioner. Maskinen ska till och med kunna ta betalt.

Hittills har Promobot sålt ett antal exemplar till privatkunder. Men bolaget ser framför sig hur alla i framtiden kommer att kunna beställa en robot med vilket utseende som helst, både för professionellt och privat bruk.

Läs mer: Här jobbar robotarna sida vid sida med människor

– Därmed öppnar vi en enorm marknad inom tjänster, utbildning och underhållning. Föreställ dig en replika av Michael Jordan som står och säljer basketkläder, och William Shakespeare som högläser ur sina egna texter. Vi kan bygga en lingvistisk modell baserad på en persons populära fraser – roboten kommer att kommunicera och besvara frågor genom att analysera vanligt förekommande uttryck hos originalet, och använda en viss kontext som finns kring den här personen, säger Aleksei Luzhakov, styrelseordförande för Promobot i ett uttalande.

John Edgren

Mer om: Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt