Rynkfri hud gör roboten mänsklig

2008-06-25 10:04  
Serviceroboten Care-o-bot ska utrustas med rynkfri hud

Robotar ska inte bara sköta våra hushållsnära tjänster i framtiden. De ska vara snygga och sköna att ta på också. Det hoppas tyska forskare som utvecklar en rynkfri hud i uretanplast.

Servicerobotar i hemmet spås bli vanliga i framtiden. Nu utvecklar det tyska polymerföretaget Bayer Material en ”hud” som ska göra dem lite mänskligare.

Det rör sig om ett tunt elastiskt skin av en polyuretanbaserad komposit, som liknar mänsklig hud. Materialet ska forma så få rynkor som möjligt när roboten rör sig, och det är enligt bolaget ”extremt attraktivt” både att se på och känna på. Tåligt ska det vara också. Vatten och rengöringsmedel ska inte ge några skurgummehänder på hemmet nya hjälpreda.

I framtiden överväger Bayer att blanda in kolnanorör i huden för att ge roboten känsel också. På ännu längre sikt är målet att utveckla konstgjorda muskler med hjälp av polymerer med elektriska egenskaper.

Bayer samarbetar bland annat med tyska Fraunhofer-institutet i utvecklingen av serviceroboten Care-o-bot, som visade sina konster på Automatica-mässan i München i mitten av juni.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt