Robotgrepp i kolfiber ger lättare vikt

2016-11-10 15:43  

Ett robotgrepp i lättvikt, återvunnen plast och en liten låda för bilens data. Det är några exempel på vad vi fann i mässmontrarna under Elmia Subcontractor.

Utrustningen i kolfiber för mätteknik har länge lockat stora kunder. Nu tar efterfrågan på robotgrepp, byggda enligt samma princip, fart för företaget Tetrafix.

– Intresset är stort och vi ser en växande marknad, säger marknadschefen Niklas Siversjö. om produkterna som sålts sedan 2014.

Greppet kan sättas på olika robotmodeller. Konstruktionen består av delar i kolfiber och blir därigenom lätt. På dessa kan sedan olika typer av fästen, som sugproppar, sättas fast.

Läs mer från Elmia:

Läs mer: Bilindustrin ger fart för leverantörerna

Rondo Plast är ett dotterbolag till Polykemi med grön profil. Och det är något som efterfrågas allt mer.

– Tidigare har återvinning av plast mest handlat om att företag ser en chans att spara pengar. Men nu är det allt fler som väljer det av miljöskäl, säger Fredrik Holst, produktansvarig på Rondo Plast.

– En del företag använder det också för att kunna marknadsföra sina produkter som gröna, tillägger han.

Rondo Plast köper in använd plast: industrispill och konsumentavfall. Råvaran mixas sedan till vad kunden – företag som formsprutar plastdetaljer – vill ha. För den rätta mixen kan även ny plast tillsättas innan regranulatet levereras till kunden.

Läs mer från Elmia:

Läs mer: Allt större problem med sena betalningar

Ett nystartat bolag har tagit fram en liten låda, knappt större än en tändsticksask, som ger koll på alla data som en bil skapar.

Lådan sätts i bilens serviceuttag och är försedd med antenn, sim-kort och inbyggt batteri.

– Batteriet är en nyhet vi tagit fram och kartfunktionen har förfinats, säger Jimmy Thörnlöf, delägare till bolaget Jiricom.

Genom produkten skapas automatiska körjournaler som kan användas för att se fordonsstatus eller för att analysera resor. Och för företag där flera personer använder samma bil kan vare använda logga in sig med en tagg så att företaget får koll på sin fordonspark.

Mer om: Elmia Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt