Robotfabrik i Torsås byggs ut

2017-10-19 13:25  

Robottillverkarens anläggning i Torsås har fått nya maskiner och ska byggas ut med 2000 kvadratmeter. Dessutom får Yaskawa ett nytt affärsområde i Jönköping.

Den japanska koncernen Yaskawa Electric expanderar i Europa. Bland annat bygger de en ny robotfabrik i Slovenien, utökar sin verksamhet i Frankrike, och i småländska Torsås bygger man ut den befintliga tillverkningsenheten med 2000 kvadratmeter. Den nya hallen ska stå klar till nästa sommar.

– Vi ska omdisponera lokalerna för en bättre internlogistik, och flytta vår skärande bearbetning från en annan hall till den nya. Dessutom har vi investerat i två nya CNC-maskiner som också ska flyttas till den nya hallen, säger Andreas Moberg, ekonomichef på Yaskawa Nordic.

Andreas Moberg vill dock inte riktigt kalla detta för en expansion av verksamheten i Torsås.

– Framförallt får vi en väldigt modern anläggning. Men visst, det innebär en expansion i den bemärkelsen att en modernare maskinpark, och en mer rationell disposition av lokalerna gör att vår kapacitet ökar. Det innebär ungefär en 20-procentig kapacitetsökning på anläggningen, säger han.

I dagsläget är det dock inte aktuellt med nyanställningar.

– Fortsätter det så här så kommer vi säkert att behöva rekrytera framöver, men det är extremt svårt att hitta duktiga maskinoperatörer. Det är många som konkurrerar om dem, säger Andreas Moberg.

Läs mer:

Läs mer: Ministern vill se nytt robotlyft

Utbyggnaden kostar cirka 40 miljoner kronor, och de båda nya maskinerna motsvarar tillsammans en investering runt 15 miljoner. Bakgrunden är en ökad efterfrågan på robotiserade automationslösningar.

– Vi befinner oss, likt övrig svensk industri, i en högkonjunktur. Vi ser en ökad orderingång från våra kunder i Norden och från våra syskonbolag i Europa, och sedan har ju de en stor efterfrågan från sina kunder… det är högt tryck i orderböckerna, helt enkelt, säger Andreas Moberg.

Parallellt med detta satsar bolaget på DMC (Drives, Motion & Control), alltså servomotorer, frekvensomriktare med mera. DMC-verksamheten, som är ett helt nytt segment för Yaskawa i Norden, baseras i ett nyöppnat kontor i Jönköping.

– Vårt moderbolag Yaskawa Electric står egentligen på tre ben: robotteknik, DMC och clean power, där DMC faktiskt är det största benet. De har varit duktiga på det väldigt länge, och nu får vi på Yaskawa Nordic tillgång till moderbolagets hela sortiment. Det är väldigt spännande. DMC är en jättestor marknad, som ofta underskattas eftersom tekniken inte är så synlig, säger Andreas Moberg.

Företaget över 100 år

Yaskawa Electric Corporation är en japansk tillverkare av bland annat servomotorer, rörelsekontroller, växelströmsmotorer och industrirobotar. Deras tunga motomanrobotar används bland annat vid svetsning, förpackning, montering, beläggning, skärning och materialhantering.

Företaget grundades 1915 och huvudkontoret ligger i Kitakyushu, Fukuoka Prefecture.

Den svenska fabriken ligger i småländska Torsås.

Tommy Harnesk

Mer om: Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt