– Vi digitaliserade även före roboten, men då kom vi upp i kanske 300 sidor om dagen. Så roboten gör tio personers arbete. Dessutom var det nödvändigt rent ergonomiskt, säger Ann-Sofie Persson, bildtekniker på KB.
Tillsammans med sina kolleger Helena Ekholm och Roger Magnusson ansvarar hon för att utredningarna blir digitaliserade. De jobbar i skift med att övervaka robotens arbete, som består i att suga upp, läsa av och vända blad.
– Med hjälp av ett prisma med två kameror fotar roboten ett uppslag åt gången. Men eftersom böcker är olika hårda och sidornas storlek kan variera, eller vara dubbelvikta, måste vi övervaka för att inte processen ska stanna, säger Roger Magnusson.
I nuläget har cirka 2 000 utredningar från 1922 till 1963 digitaliserats och blivit tillgängliga på KB:s hemsida. Ju närmare nutid man kommer, desto fler blir utredningarna. Totalt finns cirka 5 600 att skanna och projektet beräknas vara klart 2014.
Avskaffar ni inte er själva?
– Nej, det finns mer att jobba med här. Och det skapas välbehövlig hyllplats, säger Roger Magnusson.
En annorlunda detalj med roboten är att stora delar består av trä.
– Trä är snällare mot känsliga böcker, säger Roger Magnusson och torkar av damm på en utstickande kant.
Just damm är ett problem att ta hänsyn till, liksom luftfuktigheten. Den bör ligga på 45 procent. Annars blir böckerna skörare.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.