Robotdalens chef prisad av näringslivet

2012-05-25 10:09  
Erik Lundqvist

Handelskammaren Mälardalens har delat ut sin förtjänstmedalj i guld 2012. Priset gick till en civilingenjör som inriktat sig på robotik. Och affärer.

Det var en lycklig Erik Lundqvist som emot Handelskammarens guldmedalj.

- Jag vet att vi lyckats med att leverera värden till många företag men det är en skön bekräftelse på att näringslivet uppskattar det vi gör, säger Erik Lundqvist till Ny Teknik.

Det är i rollen som chef för Robotdalen han prisats. De har enligt prismotiveringen starkt bidragit till utveckling och tillväxt i många företag i regionen.

Robotdalen drivs genom Vinnovapengar för att driva på utveckling av robotik och automation. Det gäller både i befintliga företag och genom att hjälpa nya företag att starta.

Robotdalen har medverkat till att 16 nya företag startats och att 19 nya produkter kommit fram. Dessutom har 400 miljoner investerats i små –och medelstora företag.

- På så sätt har vi bidragit till ökad konkurrenskraft i företagen. Min uppskattning är att vi totalt sett skapat 500 nya jobb, säger Erik Lundqvist.

Robotdalen jobbar mot tre områden: Hälsorobotik, fältrobotik, som bland annat handlar om tunga transporter samt automationslösningar för industrin.

- Vi jobbar för att det ska bli tydliga resultat i form av nya företag och investeringar. Det får inte bara handla om teknikutveckling – vi är affärsfokuserade, poängterar Erik Lundqvist.

Pristagaren själv är civilingenjör, utbildad i Luleå som jobbat 15 år på ABB. Den sista perioden där var han exportchef för ABB Robotics. Han kom till då tvååriga Robotdalen som chef år 2005.

Fredrik Karlsson

Mer om: Robot Automation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt