Robotarna är USA:s framtida industriarbetare

2016-11-11 13:20  

I valrörelsen lovade Donald Trump att flytta hem industrijobben till USA igen. Experterna ger honom små chanser att lyckas.

En rad industrijobb har försvunnit från USA då företag flyttat sin tillverkning till låglöneländer. Men frågan är om det går att ändra på den saken genom politik.

– Att bygga murar för att skydda en industri som inte hänger med är en farlig väg att gå. Ska prylar tillverkas i en fabrik som inte är effektiv blir de så dyra att ingen vill köpa dem, säger den svenske automationsexperten Ove Leichsenring.

Även amerikanska experter dömer ut möjligheterna att flytta hem industrijobb till USA.

– När tillverkningsindustrin kommer tillbaka till USA kommer inte jobben i några större volymer. Automation har gjort människor i utvecklingsländer arbetslösa och USA står inför samma framtid, skriver teknikjournalisten Lora Kolodny på sajten Techcrunch och hänvisar till en FN-rapport.

Läs mer:

Läs mer: Trump hotar svenska jobb

Fast helt maktlösa är inte politikerna. Tyskland framstår som det land som allra tydligast satsat på tillverkningsindustrin med industri 4.0.

Ove Leichsenring, associerad partner i affärsutvecklnig inom industrirobotik på Robotdalen och medlem av tankesmedjan Automathink. Foto: Automathink

Och Barack Obama har varit tydlig med att han anser att amerikansk tillverkningsindustri är viktig för landet.

– Vill Donald Trump satsa på amerikansk industri ska han fortsätta de program som Barack Obama startat och satsa ännu mer på dem. Ska man ta tillbaka industrin måste den vara konkurrenskraftig och ta vara på möjligheterna med automation, digitalisering och robotisering, säger Ove Leichsenring.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt