Robotar som tittar i stereo svetsar bättre

2010-03-02 16:00  

En matematisk modell som ger robotar "stereosyn" har utvecklats på Högskolan Väst i Trollhättan. Det gör svetsroboten träffsäkrare.

Modellen korrigerar de förvrängningar av verkligheten som kamerabilder ofta innehåller, och som gör att svetsande robotar har svårt att få till en bra svetsfog om metallen inte är exakt lika från gång till gång.

Vid långa serier och exakt samma operation brukar det fungera.

Men om metallen och svetsbanan avviker det minsta från ”mallen”- till exempel deformeras av värmeutvecklingen – brukar svetsfogen bli sämre.

Roboten ”ser” för dåligt.

Studenten Anders Ryberg, som disputerar med avhandlingen ”Camera modelling and calibration with machine vison applications”, kan korrigera synfelen och har utvecklat ett system som gör att roboten ser i stereo.

”Det innebär att det möjliga användningsområdet för svetsningsrobotar utökats kraftigt”, enligt ett pressmeddelande från Chalmers – dit högskolan i Trollhättan räknas.

Anders Rybergs modell korrigerar flera typer av förvrängningar i kamerabilder.

Hans avhandling är en del av EU-projektet Affix – ”Aligning, holding and fixing flexible and difficult to handle components” – finansierat av sjätte ramprogrammet.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt