Robotar lika bra som lärare

2017-05-26 16:35  
Barn utvecklar sitt ordförråd lika bra med robotlärare, visar en ny studie. Foto: Scimex, Alamy

Kanske ett område där vi inte trodde robotarna kunde konkurrera. Men en ny studie visar att robotar lyckades lika väl som de mänskliga lärarna.

Det är forskningssajten Scimex som rapporterar om forskningen som först publicerats i International Journal of Child-Computer Interaction. Amerikanska forskare har studerat hur väl barnen utvecklar sitt ordförråd när de undervisats av robotar respektive människor.

Syftet var att ta reda på om robotens kroppsspråk påverkade hur barnen tog in ny kunskap.

Barnen visades bilder av okända djur. Lärarna, både de levande och robotarna, angav namnen på djuren men barnen var tvungna att följa handledarens blick och kroppsorientering för att identifiera vilket av de två visade djur som namngavs. När de tittat på en bild vred läraren antingen huvudet eller hela kroppen något för att rikta sig mot bilden, i stället för att bara använda ögonen. Och kroppsspråket gav positiv effekt.

Resultat bekräftar att robotar är lika framgångsrika som människor för att öka barns ordförråd.

Fredrik Karlsson

Mer om: Lärare Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt