Psykologen som blev industrialist

2007-09-11 23:00  

För 35 år sedan flyttade Margareta och Kjell Jonsson till Älvsbyn och startade Polarbröd. För Margareta, som utbildat sig till psykolog i Umeå, handlade det om ett flytta hem. - Att växa upp på ett konditori är bästa företagarskolan, säger hon.

Polarbröd, från början ett litet bageri i Norrbottniska Älvsbyn, är i dag en modern processindustri som förser svenskar, norrmän och fransmän med nybakat bröd. Företaget har runt 400 anställda och en omsättning över 600 miljoner kronor. 14 procent av tillverkningen går på export.

- Det är en ovanlig resa vi gjort, konstaterar Kjell Jonsson.

Grunden för hela familjeimperiet är de frysta rågkakorna. 1971 kom Margaretas mamma Greta Nilsson på idén att lägga på en skiva renkött, vika rågkakan till en strut och sedan frysa in den i en liten kartong. Renklämman var född.

- Mamma hade skrivit "Made in Älvsbyn, Sweden" på kartongen. Då tyckte vi att det var lite pinsamt, mackan såldes ju mest i Umeå, säger Margareta Jonsson.

Men världens första frysta smörgås gjorde succé i Stockholm och Greta och Gösta Nilssons Konditori Centrum i Älvsbyn räckte inte till för alla beställningar.

Margareta och Kjell Jonsson fick flytta från Umeå till Älvsbyn för att bli bagare. Margareta sa upp sig från sin tjänst som skolpsykolog och Kjell sin tjänst på Lantmäteriverket. Hur vågade de?

- Att växa upp på ett konditori är nog världens bästa företagarskola. Där finns hela kedjan, från inköp av råvaror till nära kontakt med kunderna, säger Margareta Jonsson.

Men visst var det oroligt i början.

- Vi hade en omsättning på lite drygt tre miljoner kronor och skulle investera i produktionsutrustning för åtta miljoner. Jag visste att vi bara tjänade några ören på varje rågkaka och ännu mindre på varje macka, så jag förstod inte hur vi skulle få det att gå ihop, säger hon.

Hon ville ha järnkoll, så hon pluggade redovisning och företagsekonomi. Resten fick hon lära sig direkt i böckerna av pappa Gösta.

Det gick ihop och efterfrågan på de norrländska rågkakorna ökar ständigt. Det mesta av produktivitetsökningarna har skett med automatiseringsutrustning som de själva byggt för att passa norrländska tunnbröd.

- Vi har investerat hela tiden, men snabbt slagit i produktionstaket igen, säger hon.

Kjell hade logistikkunnandet med sig i bagaget och hämtade inspiration från pappersindustrin. Hela processen från inköp av mjöl och sirap, via bak, gräddning och infrysning, till transport och upptining har de sett som ett flöde, där uppgiften har varit att bygga bort stopp och störningar. Kapaciteten har femfaldigats på de 35 åren.

Bageriet i Omne, där de bakar fullkornsbrödet Polarkraft, går i fyrskift och ska nu byggas ut för 85 miljoner kronor.

Men den investeringen har hon fått klubba igenom som styrelseordförande i familjeföretaget. Sedan årsskiftet 2005-2006 är det döttrarna Anna Borgeryd och Karin Jonsson Bodin som driver den dagliga verksamheten. Själv har Margareta tagit över vd-stolen i familjens riskkapitalbolag Polarrenen. Men kan hon verkligen låta bli att lägga sig i?

- Jo, det kan jag nog. Men visst ringer de och frågar mamma ibland.

Monica Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt