Hållbar industri

”Politiker: Utbilda för industrin”

Fredrik Sidahl är vd för FKG, Fordonskomponentgruppen och är ledamot av tankesmedjan Automathink.

KRÖNIKA. Efter att Fredrik Reinfeldt så sent som 2013 på World Economic Forum i Davos i det närmaste dödförklarat den svenske industriarbetaren med orden ”We used to have people in the industry, but they are basically gone”, har en radikal attitydförändring skett i regeringskansliet på Rosenbad och i riksdagen.

Insiktsfullt har landets ledande politiker förstått sambandet mellan en högförädlad exportindustri och skattefinansierat välstånd. En förståelse som egentligen borde vara en självklarhet, men som inte varit det under 10–15 år då man visat ointresse och i stället trott på någonting annat som matkassar, e-butiker, caféer, rot- och rut-sektor.

Bortom politikernas radar har industrin kämpat på, inte minst efter käftsmällen med Lehman Brothers undergång 2008. Vår räddning stavas automation, alltså tillverkning med betydligt mindre handkraft och mer med robotar och intelligenta produktionssystem. Något som tydligt avspeglas i årlig bibehållen personalstyrka, i samtidig tillväxt tack vare ökad produktivitet och bättre resursutnyttjande.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här