Obama satsar 7 miljarder på industriell tillverkning

2013-11-13 11:58  

President Barack Obama vill satsa närmare sju miljarder ­kronor på avancerad tillverkning inklusive 3d-skrivare.Målet är att ta tillbaka produktion och skapa fler jobb.

På många håll i USA har antalet jobb inom tillverkningsindustrin minskat kraftigt. President Barack Obama vill vända trenden.

Genom att satsa på utbildning och avancerad tillverkning ska den amerikanska industrin få en renässans. Totalt vill Obama satsa motsvarande sju miljarder kronor.

I planen ingår ett nytt nätverk av industriforskningsinstitut som ska fokusera på olika teknikområden. Ett första inom 3d-printrar har redan startats i Ohio. Ytterligare tre är på väg att sjösättas inom digital tillverkning, lättviktsmaterial och nästa generations kraftelektronik.

Totalt ska det bli upp till 45 stycken om presidenten får kongressen med på tåg­et. Förebild är de tyska Fraunhofer-­instituten som spelar en viktig roll för att utveckla tysk industri.

Även Storbritannien vill lyfta sin tillverkande industri.

I april utsågs robotteknik och autonoma system till ett av åtta teknikområden där Storbritannien ska satsa ­extra forskningsresurser. Marie Alpman

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt